במרחק של שבוע מ'יום הזיכרון לשואה ולגבורה' ניצב בפנינו 'יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה' ולאחריו יום העצמאות למדינת ישראל. המועדים הסמוכים והקושי שבהם למבוגרים ולילדים כאחד מציב בפנינו דילמה – מה להגיד? מה לספר? הילדים כל כך צעירים ועל בשרם חוו לא מזמן את מבצע "צוק איתן" ולא הספיקו להתאושש ממנו. אני חושבת שהעובדה שבצאת יום הזיכרון נכנס יום העצמאות מאפשרת לנו – הורים ומחנכים כאחד לעסוק בגיל הרך בעיקר בהכרת המדינה ובמושג "עצמאות" בהקשר לעצמאותם של הילדים.
מה נספר לילדים?
בעייני חשוב בערב יום הזיכרון (כיוון שיש צפירה) לשאול את הילדים מה היום הזה מסמל ומדוע אנו מציינים אותו. אני מסבירה לילדים שחלל הוא כינוי לחייל גיבור שנהרג במלחמה ומכנים אותך כך כיוון והוא השאיר חלל, מקום ריק של געגוע, בלב שלנו. אני שואלת אותם מדוע לדעתם יום אחרי יום הזיכרון חוגגים את יום העצמאות – התשובות שלהם מפתיעות, יצירתיות ומרגשות כל פעם מחדש ובעיקר מביעות מסר אופטימי שבזכות החיילים שמגנים על המדינה שלנו, אנו זוכים לחגוג כל שנה את יום העצמאות.
באילו תכנים כדאי לעסוק?
התכנים בהם אני עוסקת בכיתה הם המנון בכלל והמנון המדינה בפרט, דרך "פינת החוויה" אנו ממשיכים לחקור ולהכיר את מדינת ישראל. למשל, דרך שדה בוקר אנו לומדים להכיר את דוד בן גוריון, כך גם דרך ביתו בתל אביב בה ביקר תלמיד מכיתתי. אנו יוצרים ציור קיר משותף בעקבות השיר "ארץ ישראל שלי" מאת דתיה בן דור ובעיקר עוסקים הרבה בעצמאות.
סבא וסבתא
לקראת יום העצמאות יש לכם ולילדכם הזדמנות פז לשבת עם סבא וסבתא ולשמוע סיפורים על ילדותם, על מדינת ישראל בתקופה אחרת… בשנה שעברה ליאורה, סבתא של אלה הגיעה לכיתה וסיפרה על ילדותה בכפר סבא, הייתה שיחה מרתקת! בתקופה האחרונה ישבתי ושמעתי את סיפורי ילדותן של שתי הסבתות המדהימות שלי ואין מתנה גדולה מזו!
מה בין עצמאות לחינוך?
בעייני אחד התפקידים החשובים שלנו במערכת החינוך היא לחנך ילדים לעצמאות, לספק להם כלים כך שיהיו מודעים ובטוחים לפעול בכוחות עצמם. אני פותחת את הנושא בשיחה על המושג "עצמאות" מה זה אומר שמדינה עצמאית ובעיקר מה המשמעות של "ילד עצמאי". אני אוהבת לשוחח עם הילדים על הדברים בהם הם עצמאיים, אנו חושבים ביחד באילו עוד דברים הם יכולים לפתח עצמאות והשיח הזה בעקבות יום העצמאות הופך לשיח קבוע במפגש בוקר. בשנה שעברה למשל, בעקבות השיחה אחד הילדים התחיל לעזור להוריו לסדר את השולחן לארוחת הערב, ילד אחר גילה שחבר שלו אחראי על הורדת הזבל ואימץ גם הוא את התפקיד. ילד שלא ידע לרכב על אופניים ללא גלגלי עזר לימד את חברו ועוד. נכון שעצמאות זה כל השנה אבל היום המיוחד הזה מזמן שיחה סביב הנושא ופותח צוהר לפעול…
מה ניתן ליצור?
* הכנת דגל ישראל מחומרים שונים: בדים, מדבקות, קרעי נייר וכד'.
* הכנת כדורי שוקולד מצופים סוכריות כחול-לבן.
* הכנת חולצה לכבוד יום העצמאות.
* "מפה אילמת" עליה מציירים הילדים מקומות במדינת ישראל (אפשר להוסיף מקומות בהם ביקרו).
* הכנת דגל כיתתי עם טביעות הידיים של ילדי הכיתה.
* הכנת רשימה לכל ילד: "הדברים שאני יכול לעשות לבד" (מעודד את הילדים לעצמאות במשימות הבית).
* יצירת ציור קיר משותף המבוסס על שירי ארץ ישראל, ועוד…
מאחלת לכולנו חג עצמאות שמח,
ליאת
ש.ב
שיתוף רעיונות הוא אחד הדברים החשובים בעייני בכתיבת הבלוג, אשמח לשיתוף שלכם ברעיונות, מחשבות וכדומה 🙂
השבוע התנהלה שיחה בין חברות בנושא חשיפת ילדים קטנים לתכנים הקשים של ימי הזכרון. קוראת אותך ומרגישה שאת מנסחת את תחושותי בצורה כלכך פשוטה והגיונית. עושה סדר יצירתי בתוך הבלגן שהוא חיינו כאן. אין כמוך לאפשר ולחנך לעצמאות. אה, ושולחת לינק לסבתא ליאור!
יש סיפור נפלא אם תשיגי- יום העצמאות של נועה. ואם לא תמצאי- שיר מקסים ליום העצמאות: http://gan-gani.haganenet.co.il/pub/gan-gani/Uploaded/%D7%A2%D7%A6%D7%9E%D7%90%D7%95%D7%AA.doc
שירלי היקרה,
רציתי להודות לך על השיתוף, אחפש את הספר ותודה על השיר המקסים,
אני אוהבת את היצירות של עודד בורלא.
שבוע מקסים,
ליאת
תודה על הרעיונות הנפלאים. איך מכינים דגל מטביעות ידיים בבקשה?
תמי שלום, אני מכינה מחר עם הילדים בכיתתי דגל, אעלה את התמונות לדף של הבלוג.
בעקרון מה שאני עושה זה תולה מספר בריסטולים גדולים על הקיר. מספר ילדים משרטטים את פסי הדגל באמצעות סרגל ומציירים את המגן דוד. לאחר מכן הילדים צובעים את ידיהם בגואש ומטביעים את כפות ידיהם על גבי הבריסטול (בתוך הפסים כחול-לבן).
השיח המקדים לפעילות הוא על האחריות שלנו כאזרחי המדינה (שמירה על הסביבה, יחס לאחר וכדומה) ואז הדגל הוא סוג של חתימה – ההבטחה שלנו להיות אזרחים טובים ואנשים טובים האחד לשני.
מקווה שעזרתי, אם יש לך שאלות נוספות את מוזמנת לכתוב לי.
שבוע טוב,
ליאת