היום אני רוצה לשתף אתכם במחשבות על ספרי ילדים – בביתי ספרייה מכובדת של ספרי ילדים אותם אני קונה באדיקות, לעיתים גם בצורה אקולוגית דרך האתר סיפור חוזר. האהבה לספרי ילדים התפתחה כמובן כשהתחלתי לחנך כיתה א' ואני מקווה שאני מעבירה אהבה זו גם לתלמידיי. הורים רבים פונים אלי ושואלים: האם להמשיך להקריא לילדים גם כשהם קוראים בעצמם? איך להקריא? האם יש לך רעיונות כיצד לעודד ילדים לקרוא גם כשקשה להם לפענח את הכתוב? ועוד. הנה מספר תשובות אשר אני מקווה שיעניקו לכם נקודת מבט נוספת על קריאת ספרים עם ולילדכם.
האם להמשיך להקריא לילדים ספרים גם כשהילדים קוראים בעצמם?
כן, כן, כן! אין תחליף לאינטימיות ולהנאה שבקריאת ספר לילדכם. חִשְבוּ על זה, זהו רגע קסום ביום שהוא משותף לשניכם, חוויה של "ביחד" שדרכה אתם משמשים לילדכם מודל לחיקוי, הם שומעים את האינטונציה המשתנה בקולכם, רואים את הבעות פניכם המשתנות והשיח שמתחולל ביניכם בזמן הקריאה, אין תחליף לו!
לדבר עם הילד בזמן הקריאה?
בוודאי! אינטראקציה עשירה היא זו התורמת לטיפוח כישורי חשיבה אצל ילדים. התיווך שלכם בקריאה הוא קריטי שכן תיווך איכותי מוביל להשתנות קוגניטיבית,הסקת מסקנות, הבנת איורים, בנייה של ידע חדש, אוצר מילים, הרחבה של ידע עולם, פורקן רגשי ועוד.
כשאתם מקריאים לילדכם סיפור, נוצר ביניכם דיאלוג ייחודי סביב חוויה משותפת של קריאת סיפור.
האם כדאי להקריא יחד?
זה תלוי ברמת הקריאה של הילד. במידה והילד נמצא בשלב הפענוח רצוי להקריא יחד לשם תרגול הקריאה, כשקוראים בצורה זו הקריאה היא טכנית מאחר והילדים עדיין עסוקים בשלב זה בפענוח הטקסט הכתוב. לכן, קריאה יחד היא לא תחליף להורה שמקריא סיפור.
כיצד בוחרים ספר?
לעיתים ילדים הנמצאים בראשית קריאה בוחרים ספרים שאינם תואמים את שלב הקריאה בו הם נמצאים, מצד אחד אנו רוצים לכבד את הבחירה שלהם ומצד שני שואפים שהם יחוו הצלחה והנאה מתהליך הקריאה. אפשר ללכת יחד לספרייה ולהציע לילדים ספרים שאתם חושבים שמתאימים, אבל בסופו של דבר לאפשר להם לבחור. הילדים בוחרים פעמים רבות ספרים דרך המלצות של חברים, המלצות שלכם על ספרים שקראתם בגילם, אחים וכדומה (וגם תמיד אפשר לקבל המלצות מהמורה 🙂 ).
ומה בכיתה?
ישנם רעיונות רבים לעידוד קריאה בכיתה: קריאה בעזרת פנס, להקריא לחבר, זמן קריאה אישי, המלצה על ספר. בכיתה שלנו מזה מספר שבועות מתקיימת "פינת הקריין בקטן" במסגרתה מדי יום תלמיד / תלמידה שבחרו ספר והתכוננו בבית על קריאת תקציר / עמוד מתוכו מקריאים לכיתה. לאחר מכן, הם מקבלים משוב מחברי הכיתה על קריאתם. מניסיון, "פינת הקריין בקטן" מלמדת את הילדים להקשיב, לתת משוב, לפרגן, לשאול ולהשאיל ספרים לחברים ונוטעת ביטחון בקריאה מול קהל.
סבא: אכן כך. כשאני הייתי בגילך, הטלוויזיה נקראה 'ספרים'.
(מתוך הסרט "הנסיכה הקסומה")
האם הפוסט קידם את חשיבתכם בנוגע לחוויות הקריאה עם ילדכם? מחשבות נוספות בנוגע לספרי ילדים? נשמח לשמוע!
מקסים, מקצועי וממש נכון!!!
אסור לחשוב שאם ילד נמצא בתהליך רכישת הקריאה, הוא כבר לא צריך שיקריאו לו…
ילדים נהנים וסופגים הרבה מאד מרגעי היחד שסביב האזנה למבוגר המקריא.
כפי שכתבת, ליאת, זו הזדמנות חשובה מאד להעשרה והעלאת רמת החשיבה אצל הילדים
הצעירים, המשיכי להעשיר ולחבב על הילדים את הספרים ולהנחות את ההורים כדי שלא יחמיצו את
ההזדמנויות הללו עם ילדם.
קראתי בעניין והתרגשות את אשר כתבת. העלית סוגיות חשובות והתייחסותך מקצועית, ענינית וכתובה בצורה נפלאה. קלודי טל
[…] גם בכיתה א' ניתן לקיים את הפעילות, בפורמט קצת אחר. בכיתה א' היא נקראת 'פינת הקריין בקטן'. […]