יצאנו לחופש הגדול, כן זה שכולם מדברים עליו.. ואיך שהתחיל החופש ביליתי חמישה ימים עם וירוס במיטה – כל שנה מחדש הגוף שלי מרשה לעצמו להתפרק בדיוק כשמתחיל החופש (והנה לכם סיבה טובה מדוע מורים זקוקים לחופש 🙂 ).
הרבה אנשים שאלו אותי, הבלוג יוצא לפגרה בחופש? את עדיין תכתבי? האמת שאין לי עדיין תשובה לכך אבל הנה, אין בית ספר ואני עדיין כאן, כותבת.
אני רוצה לקחת אתכם ליום האחרון בכיתה א', היום בו גיליתי המון דברים על התלמידים שלי באשר לתחושות שליוו אותם בתחילת כיתה א', ולתחושות שמלוות אותם לקראת כיתה ב' (ערכנו שיחה המבוססת על שאלות מנחות – מצורף הדף).מסתבר שבתחילת כיתה א' מרבית הילדים היו טרודים בשלוש שאלות מרכזיות:
1. האם המורה שלי תהיה נחמדה?
2. האם יהיו לי חברים?
3. מה יקרה אם יהיה לי קשה בלימודים?
לשמחתי התשובות שלהם באשר לדברים שהטרידו אותם היו (לפני הסדר הנ"ל):
"פגשתי את ליאת והיא מאוד נחמדה" (התרגשתי שזה מה שהם כתבו וגם חשבתי "איזה מזל…" :), "הכרתי חברים חדשים", ו"הלימודים לא היו קשים וגם עזרו לי כשהיה קשה".
לראייה ומניסיון, אני יודעת שמרבית הילדים עסוקים בשאלות הללו, בייחוד לקראת כיתה א' וגם בגילאים הגדולים יותר – הם עסוקים בשאלות איך תהיה המורה? איך הם יסתדרו חברתית? ומה הם יעשו במקרה של קושי?
כשהנושאים הללו מדוברים בבית הם עוזרים להפיג חששות וכמובן, מחזקים את ביטחון הילדים, ולא, לא צריך לחכות לסוף החופש אפשר לדבר עליהם כבר עכשיו :).
באשר לכיתה ב', מסתבר ששתי השאלות המרכזיות שמטרידות את הילדים הן:
1. יהיו חיסונים גם בכיתה ב'?
2. הלימודים יהיו יותר קשים מכיתה א'?
על השאלה הראשונה השבתי לילדים שכמו השנה, גם בשנה הבאה יהיו חיסונים וכמו שהם היו גיבורים וראו שזו רק דקירה קטנה, הם יעמדו בגבורה גם בחיסונים בשנה הבאה, ושנעשה כמובן הכנה לפני, אז אין טעם לדבר על הנושא עכשיו.
באשר לתשובה לשאלה השנייה, אני חושבת שהתשובה מעסיקה אותי כמורה ואני בטוחה שאתכם כהורים כל הזמן, איך מלמדים ילדים להיכשל וללמוד מטעויות? האם לתת להם להיכשל? בוודאי! גם אנחנו כמבוגרים טועים, אני יכולה להעיד על עצמי שאני טועה, לומדת, צומחת ומתקדמת, וזה מה שצריך ללמד את הילדים – מטעויות לומדים!
אז מה עניתי להם?
שכיתה ב' היא אכן יותר מאתגרת מכיתה א', שיהיו דברים שיהיה להם קשה ונלמד להתמודד איתם ביחד, שהם יטעו וילמדו מהטעות כמו השנה, שיש הרבה מקצועות חדשים שיזמנו לנו למידה מעניינת ואיזה אושר שאנחנו ביחד – לעוד שנה!
הילדים עסוקים, הם עסוקים במחשבות לגבי שנה הבאה (וגם לגבי מחר) גם אם הם לא אומרים דבר…
אז לפני השינה, או כשיש לכם זמן רגוע יחד, דברו איתם – שאלו אותם על השנה שחלפה ועל זאת שתבוא ותופתעו לגלות כמה הם גדלו, התבגרו ומה באמת מעסיק אותם.
לילה טוב
ליאת
ש.ב
יש לכם שאלות בנוגע לשנה הבאה? מחשבות על כיתה א'? כיתה ב'? אשמח לשמוע ולהתאים את הפוסטים הבאים למה שמעניין אתכם.
ליאת יקרה, מספיק לקרוא את התשובה של גיא לשאלה ״ כשאני חושב על שנה הבאה אני מרגיש״…כדי להבין כמה גדולה וחשובה האהבה שלך למקצוע ההוראה וכמה זכו ילדינו למורה כמוך!
נ.ב. התשובה שלו הייתה ״שמח״…
ליאתי, מקסים ממש הפוסט…!
מתחילה לחנך כיתה ב' השנה, מקבלת ממך השראה 🙂
מיכל ממן (שוורצר)
תודה מיכל,
אשמח שתגיבי ותשתפי, מההכרות איתך אני יודעת שיש לי גם הרבה מה ללמוד ממך 🙂