3 שאלות ותשובות של הורים לילדים מדהימים שאוטוטו חוזרים לספסל הלימודים:
1. איך יוצרים מעבר נעים בין חופש מלא אטרקציות וחוויות, ליום לימודים ארוך?
לדבר על זה. בארוחה משפחתית, כל אחד מבני המשפחה מספר על חוויה משמעותית שזכורה לו מהחופש. אפשר להפוך את זה למשחק של ממש: כל אחד כותב (כמובן שעבור הקטנטנים ההורים / האחים יכולים לכתוב) חוויה זכורה מהחופש, ואז: מוציאים פתק ומנחשים של מי החוויה?. אותו בן משפחה שהחוויה שייכת לו – מספר עליה בהרחבה. אפשר את אותו מפגש משפחתי לעשות בסלון / במיטה של ההורים – כל מקום מאפשר ומזמין.
סהר: "בגן הילדים, אני מבקש מההורים לשלוח תמונות מהחופש לגן. כך אנו יוצרים מעבר קל, נעים ונוח, כאשר הילדים יכולים לזהות את עצמם ואת חבריהם על לוחות התוכן בגן. התמונות מזמינות שיחה ספונטנית או מפגש מתוכנן."
ליאת: "בתחילת החופש שלחתי להורים מצגת משותפת, אליה הם הוזמנו להעלות תמונות במהלך החופשה – הילדים יכלו להגיב אחד לשני וכמובן לשתף בחוויות. ביום הראשון ללימודים, נצפה במצגת. בנוסף, כל ילד יקבל פנקס חוויות בו יוכל לכתוב על חוויות מהחופש. המטרה היא להראות שיש מגוון של חוויות – גם מפגש עם חבר טוב היא חוויה שחשוב להתייחס אליה. בפנקס החוויות ישתפו הילדים אחד את השני במהלך השבוע וכן, יוכלו לשתף את בני המשפחה."
2. איך עוזרים לילדים לחזור להרגלי שינה והתעוררות?
גם כאן – לדבר על זה. כדאי לשוחח עם הילדים – להסביר להם שבקיץ השגרה היומיות היא שונה מהשגרה הרגילה, עכשיו כשנגמר החופש, גם אנו המבוגרים, וגם הילדים צריכים לחזור להתרגל לשגרה אחרת. אפשר להציג שאלות לילדים כמו: באיזו שעה הולכים לישון? מה עושים לפני השינה? מה נעשה עכשיו לפני השינה שלא עשינו בחופשה? מה צריך להכין לקראת הבוקר בלילה שלפני? באיזו שעה מתעוררים בבוקר? מה סדר הפעולות שצריך לעשות כשמתעוררים?
סהר: "חשוב לעשות טקס לפני שינה: הילד בוחר מה הוא רוצה לאכול לארוחת ערב. בזמן שאחד ההורים מקלח אותו, ההורה השני מכין את ארוחת הערב. יוצאים מהמקלחת, מתלבשים ואוכלים, מצחצחים שיניים ונכנסים לחדר השינה בחושך כשרק מנורת הלילה דולקת. בוחרים סיפור מהמדף מתוך מגוון של עד 10 ספרים, קוראים סיפור כשההורה שוכב במיטה לצד הילד, מסכמים בחיבוק ונשיקה, ומסכימים על עוד חמש דקות שאשאר לידו.
(אני מבטיח שבחמש דקות האלה – הילד ירדם.)"
ליאת: "חשוב ששגרת הערב תהיה ברורה – מתי מתקלחים, האם לפני ארוחת הערב או אחריה? הילדים כמובן יכולים לעזור בהכנת ארוחת הערב (הם יכולים לערוך את השולחן, לחתוך סלט או כל משימה אחרת העולה על רוחכם או על רוחם). כדאי לסכם את היום שהיה, לחזור לריטואל השינה: ארגון הילקוט, בחירת בגדים ליום המחרת, קריאת סיפור באופן עצמאי / אחד ההורים קורא סיפור / אח גדול קורא לאח קטן. החזרה לשגרה היא חשובה, וכדאי להתחיל אותה לפני ה -1 בספטמבר."
3. איך מתנתקים אבל עדיין מרגישים קרוב?
הורים רבים מרגישים קושי עם העובדה שבחופש הם בילו שעות רבות עם ילדיהם ועכשיו, כששנת הלימודים מתחילה, מספר השעות איתם קטן. אז איך בכל זאת גורמים לילדים תחושה שעל אף שההורים בעבודה, הם עדיין קרובים?
כמובן – לדבר על זה. חשוב שאתם כהורים, תשתפו את הילדים בכך שכל אחד חוזר למסגרת שלו – ההורים לעבודה והילדים לגן הילדים ולבית הספר.
סהר: "קודם כל חשוב "לא לברוח לילד" ולהישאר איתו בגן בהתאם לצו ליבו ויחד עם זאת, לכוון לכיוון פרידה. טקסי פרידה הם דבר שיעזור לנו להיפרד טוב ונוח יותר כמו כיף / חיבוק / נשיקה או "נשיקת קסם" (נשיקה שאורכה כ-10 שניות), "חיבוק אומץ" וכדומה. ילדים שרוצים תחושת קירבה להורה, ניתן לענוד להם צמיד על היד שיכול לתת להם כוח, או לעשות קשר שרוכים בנעליים שיהיה להם אנרגיה / גומייה לשיער – משהו שהוא מתנה מאמא לילד או מאבא לילד או להבדיל – משהו שהיה של אחד ההורים ועכשיו אני נותן להם אותו. כל פעם שהילד מרגיש געגוע להורים – אותו חפץ נותן לו כוח. דבר אחרון – לקבוע פינה בגן שאליה אפשר לגשת כשהילד מתגעגע בטענה שאחד ההורים השאיר שם אנרגיות חיוביות."
ליאת: "היציאה מהבית היא חשובה – מה אתם אומרים לילדים כשהם הולכים לבית הספר? כשהם יוצאים מהאוטו? חשבו על איחולים ייחודיים שאתם יכולים לאחל לילדכם שימלאו אותם באנרגיות. כמו כן, אפשר בשבוע הראשון ללוות את הילדים לכיתה – אולי אפילו להצטרף לאיזה משחק קופסה / לראות אם משהו השתנה בכיתה מאתמול / לשחק עם הילד בחצר. אפשר לקבוע עם אח גדול בהפסקה והכי חשוב – להזכיר לילדים שגם כשקשה להם, יש מחנכת שהם יכולים לפנות אליה וכמובן המון חברים אוהבים ומפרגנים. שימו לילדים פתק מפתיע בארוחת העשר / ביומן / במחברת, הפתיעו אותם בחטיף שהם אוהבים או הפתעה בילקוט, תנו להם תחושה כשגם כשאתם לא איתם, אתם עדיין חושבים עליהם."
בטחו במערכת. תנו את התחושה הזו גם לילדים. חשוב מאד שישמעו אתכם מפרגנים לאנשי החינוך שאמונים על האוצרות הגדולים בחייכם. התחושות שאתם משדרים – ישתקפו באופן מיידי בילדכם. חייכו בביטחון מלא, והישארו רגועים שהם שם ואתם פה.
יש הרבה מה לומר על מערכת החינוך. לכאן ולכאן. לצד זה – יש דבר אחד שאי אפשר לקחת ממנה – את האנשים הנפלאים שפוגשים את הילדים שלכם בכל בוקר עם חיוך רחב, שמחה בלב, ושליחות גדולה.
תמיד כאן, סהר הגנן, וליאת בפיג'מה.
ש.ב
ספרו, מה חשבתם? מה לקחתם מהכתוב? איך אתם מתמודדים עם החזרה לשגרה?
מצוין, מתנות קטנות אבל עוצמתיות!
מניסיון הן עוזרות מאד!
ישנם ילדים שהמעברים קלים להם ויש שמתקשים יותר עם הפרידות הראשונות של השיבה למסגרת…
חשוב לזהות אותם ולהיות ערים לכך….לתת זמן הסתגלות ולהסביר זאת כדי להפחית לחץ
שתהיה שנה ניפלאה לכם, סהר וליאת, ולתלמידיכם שזכו להיות לכם !😍
תודה, מקסים וחשוב. שנה נהדרת ומוצלחת לכולם, תלמידים הורים וצוותי חינוך.