הימים הראשונים של תחילת הלימודים כבר מאחורינו, ואסיפות ההורים כבר בפתח. את הפוסט הבא אני כותבת לכולם אך בעיקר, עבור מורות שזו הפעם הראשונה שהן מעבירות אסיפת הורים וכן, עבור ההורים – לתת לכם הצצה 'איך זה' מהצד של המורה וכמה שיתוף הפעולה שלכם הוא חשוב ואף קריטי לשנה מוצלחת.
לפני שלוש שנים ניהלתי את אסיפת ההורים הראשונה שלי, היו לי פרפרים בבטן מהתרגשות וכאב בטן מלחץ – בכל זאת מורה צעירה, 76 הורים וערימת ציפיות. מאז צמחתי, גדלתי, התפתחתי אבל למען האמת? אני עדיין מחכה בציפייה לאסיפת ההורים. זו ההזדמנות שלי לספר במה אני מאמינה, מה אני מתכננת ובעיקר להזמין את ההורים להצטרך אלינו למסע בכיתה ב' (אני בטוחה שהם יצטרפו בשמחה).
אז הנה חמישה טיפים שיעזרו לכם לקיים אסיפת הורים מוצלחת ואפקטיבית:
1. הכנה מראש – שבו עם המקבילות שלכן / קולגות לעבודה והתייעצו איתן על אסיפת ההורים. האם יש נושאים שצריך לדבר עליהם הקשורים למסגרת הבית ספרית (עניינים מערכתיים)? האם יש נושאים עליהם ידבר המנהל באסיפת ההורים ולא צריך להזכיר אותם בכיתה?
הכינו מצגת בבית עם מינימום מלל, השימוש במצגת מבנה את אסיפת ההורים ועוזר לכן בחשיבה על הנושאים עליהם תרצו לדבר.
2. 'אני מאמינה' – אני אוהבת לפתוח את אסיפת ההורים ב"אני מאמינה" שלי – מדוע בחרתי במקצוע ההוראה בכלל ובכיתות א'-ב' בפרט. מהי האג'נדה החינוכית שלי, מה חשוב בעיניי ועל מה אני הולכת לשים דגש במהלך השנה. וכל שנה ה"אני מאמינה" שלי מתעצב עוד קצת, המחשבה על הדברים שחשובים לי מזמנת עבורי חשיבה משמעותית באשר לדרך החינוכית אותה אני בוחרת לקיים. הצגת ה"אני מאמינה" מאפשרת להורים להסתכל על המורה כדמות חינוכית מוערכת ומעוררת השראה.
3. סדר יום – בעיניי חשוב לשתף את ההורים בסדר היום בכיתה – שירגישו מעורבים וידעו באופן כללי איך נראה היום של ילדיהם בבית הספר. אני מספרת למשל, איך אנחנו פותחים את הבוקר: שיר, סידור התאריך, מעבר על סדר השיעורים. מתי הילדים אוכלים ארוחת עשר, זה גם מאפשר התייחסות ספציפית לסוגי המזון שהילדים מביאים ולכמות. בהצגת סדר היום הכיתתי ניתן להכיר להורים שגרות בכיתה כמו למשל קריאת בוקר, צנצנת הצלחות מההפסקה וכדומה.
4. הקשר הוא הגשר – אולי הסעיף החשוב ביותר הוא הסעיף הזה. הקשר עם ההורים הוא קריטי ואף הכרחי לשנה מוצלחת וחשוב שכל אחת תחליט מהם הגבולות שלה ותנהג על פיהם באופן עקבי. מאחר ובכיתה שלי יש 76 הורים הגבולות שלי מאוד ברורים. ראשית, חשוב שהתקשורת בין המורה להורים תהיה מכבדת תמיד, גם אם הילד מגיע נסער מבית הספר. חשוב שההורים בבית יבררו מה קרה לפני שמתקשרים למורה, וחשוב להראות גם לו שתגובה לאחר מחשבה היא תמיד טובה יותר מתגובה מידית. הדרך הכי נוחה לתקשורת היא דרך המייל, היא גם מאפשרת השהיית תגובה, התייעצות וחשיבה נוספת. קבעי לעצמך שעה ביום בה את זמינה לשיחה טלפונית / הודעות, והסבירי להורים שאת מבקשת שיכבדו את הזמן הפרטי שלך ויתקשרו אלייך רק בזמנים שקבעת מראש. הדרך בה מתנהלת מערכת היחסים בין המורה להורה מהווה דוגמה לילד ומשדרת לו מסר: האם ההורה שלי מכבד וסומך על המורה? חשוב תמיד לזכור שטובת הילד היא האינטרס של שני הצדדים.
5. הזמנה לשיתופי פעולה – אסיפת ההורים היא הזדמנות להעביר מסר – שיתוף פעולה של הורי הכיתה עם המורה ובינם לבין עצמם הינו גורם משמעותי להצלחה של שנה. הורים יוזמים ומעורבים מהווים דוגמה לילדיהם ומאפשרים למחנכת הזדמנויות לשפע של פעילויות ורעיונות. תהליכים שמתחילים בכיתה יכולים וצריכים להמשיך בבית ולהפך, שותפות אמיתית בין ההורים למורה היא מתנה.
אסיפת הורים הוא אירוע חשוב בחיי כיתה – הוא המזמין את ההורים לקחת חלק במסע של ילדיהם בבית הספר. התכוננו אליה. תכננו אותה בכל דרך שמתאימה לכם. חישבו מה הכי חשוב להגיד, מה המסר שאתן רוצות להעביר.
ולכם ההורים – זכרו שהמורים מתרגשים, אולי אפילו חוששים. פרגנו להם. סמכו עליהם. הרי הם אלה שיהיו שם בעבור הילדים שלכם.
אסיים בציטוט שמלווה אותי בשנה האחרונה, כל כך מדיוק ונכון:
חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה. (משלי, כ"ב, ו')
שתהיה אסיפת הורים מוצלחת!
ליאת
ש.ב
איך אתן מתכוננות לאסיפת ההורים? האם יש לכן טיפים נוספים? שאלות? נשמח לשמוע.
אני שולחת דף פרטים אישיים בתחילת שנה ואחת השאלות היא: שאלה שיש לך לגבי כתה ב. אני מתייחסת לכל השאלות באסיפת ההורים….
רעיון מעולה!
תודה ששיתפת.