כיתה ב' היא הכיתה בה ילדים במוסדות החינוך הממלכתיים מתחילים ללמוד תורה ואתמול, בטקס חגיגי ומרגש קיבלו גם תלמידיי את ספר בראשית. בעיניי, לפני ש"מקבלים את התורה" יש כמה תחנות שצריך לעבור ועל כן, הטקס הגיע לאחר חודש של למידה 'לקראת תורה'. בחודש האחרון למדו תלמידיי על ספר התורה, סופר סת"ם, הבחנו שיש בכיתה מזוזה, הילדים הביאו 'תשמישי קדושה' מהבית, ראינו תמונות של בתי כנסת מיוחדים בעולם, למדנו גימטריה ועוד. שיעור תורה הינו אחד השיעורים המרתקים ביותר בעיניי. הוא מזמן שיח על הבית האישי של כל ילד, על ערכים, מצוות, דמויות וסיפורים.
בשבוע הראשון ללימודים, כששאלתי את הילדים מה מסמלת עבורם המילה 'תורה', כמעט כל הילדים רצו לשתף והתגובות היו מגוונות. לחלק זה הזכיר את סבא וסבתא שאצלם עושים קידוש בשישי, חלק הזכירו סיפורים שהם מכירים, חלק דיברו על בית כנסת וחגים ואז החל ויכוח על "האם הסיפורים אמיתיים או לא? והאם יש אלוהים". מדהים, ילדים בכיתה ב' ושיחה קולחת ומלאת נימוקים לכאן ולכאן. שוחחנו על כך שזה עניין של אמונה, כל אחד מאמין במה שמתאים לו. "איש איש באמונתו יחיה" לא הייתה זו סיסמה אלא באמת מוקד השיחה שלנו שמאז מלווה אותנו בכיתה בכלל ובשיעורי תורה בפרט.
אותה השאלה הסעירה גם בכיתה הקודמת שלי את הילדים. בעקבותיה, הזמנתי שני תלמידים להציג כל אחד את אמונתו. אמה, הכינה מצגת על צ'רלס דארווין ואורי הביא את הפסוקים מספר בראשית. אני חושבת שאחת התובנות החשובות של הילדים הייתה שעל "אמונה" אי אפשר להתווכח, רק לכבד את דעתו של האחר.
תורה הינו מקצוע שמאתגר ללמד אותו. הילדים באים עם כל מיני דעות ואמונות מהבית ואנו כמורים צריכים לאפשר שיח, שמצד אחר מחבר לסיפור המקראי ומצד שני מכבד ומאפשר את הדעות של כולם. חקירה וסקרנות הן הבסיס והדגשים בלמידה בכלל ובלימוד סיפורי התנ"ך בפרט. אני חושבת שבתור מורים אנו צריכים לשים דגש על משמעות הסיפורים, על היכולת לספר סיפורים, לשאול שאלות, לחפש הקשרים לחיינו כיום ולחבר לתחומי דעת נוספים.
בנאום שהקריאו תלמידיי אתמול בטקס היה בין היתר הפסוק "ואהבת לרעך כמוך", הילדים הופתעו לגלות שמקורו בתורה. אמא של אלון בברכת ההורים, חיברה פסוק זה לרוח התקופה האחרונה. לכך שהוא מנחה אותנו לנהוג בכבוד עם הזולת ולאהוב את הקרובים אלינו כפי שאנו אוהבים את עצמנו. היא הוסיפה כי הם ההורים, מקווים שילדיהם ילמדו לכבד את הפסוק החשוב הזה, ישמרו עליו כיחידים וכחברה ובהשראתו נצליח לשים קץ לאלימות בין אדם לאדם, בין עם לעם, בינינו ובין שכנינו ובינינו לבין עצמו.
אני חושבת שזו המשמעות האמיתית של לימוד מקצוע התורה. היכולת לקחת את המסורת המופלאה הזו, רבת השנים ולחברה למציאות שלנו היום. לאפשר לכל ילד / ה הזדמנות לחקור, לשאול ולהעשיר את עולמם.
ליאת
ש.ב
מה מסמלת עבורכם המילה תורה? מה הסיפור המקראי האהוב עליכם? איזה שיעור אתם זוכרים במיוחד מלימוד תנ"ך בבית הספר? נשמח לשמוע!
שבוע טוב ליאת, את מרגשת מאוד . ולעיתים אני מרגישה שאת כותבת בשמי ומדברת מגרוני. תלמידיי טרם חגגו את קבלת החומש …ההתרגשות רבה ו..גם אנחנו עדיין מתלהבים מכל לימודי המוכנות לתורה. מאחלת לך הצלחה והנאה רבה משיעורי התורה .
יפה נהנית לקרוא מה שכתבת להתראות.
Sent from my iPad
>
[…] בשמות החג עם דגש על השם 'חג מתן תורה', כיוון שגם הילדים קיבלו השנה את התורה. למידה עצמאית היא אחד הדברים שאני מעודדת בכיתה, על כן, […]