בכיתה ב' מרבית הילדים כבר קוראים באופן שוטף והתפקיד שלנו כמורות הוא לשמר את חדוות הקריאה. אחת הדרכים שאני מצאתי לעשות זאת היא דרך 'פינת הקריין'. זו השנה השלישית בה אני מקיימת את הפעילות ההולכת ומשתכללת משנה לשנה…
אז מהי 'פינת הקריין'?
פעילות המתקיימת בכל יום שישי בכיתה בה אחד הילדים מקריא ספר / פרק מספר לכיתה, מקבל משוב מחבריו ומעביר פעילות בנושא הספר שקרא.
רוצות לקיים את הפעילות בכיתתכן? להלן השלבים:
1. בתחילת השנה שלחתי מייל להורים עם טבלה המכילה תאריכים. הילדים וההורים בחרו תאריך בו הילד / ה יהיו קריינים, ילדים רבים בחרו תאריך סמוך ליום ההולדת שלהם…
2. יצרנו בכיתה לוח 'פינת הקריין' – כל אחד מילדי הכיתה הכין ריבוע עם איור מהספר האהוב עליו ויחד הם יצרו מסגרת ללוח. בכל שבוע, הקריין מביא תמונה של עצמו וחידה על הספר אותו הוא עתיד להקריא. כך במהלך השבוע הילדים מנסים לנחש איזה ספר הוא יקריא. הילדים מכינים חידות מגוונות – תמונות / איורים / משחקי מילים ועוד.
3. הקריין מתאמן בבית על קריאת הסיפור כשהדגש הוא על כך שהקריאה לא תעלה על 15 דקות וכן, שהילד יכיר מספיק טוב את הכתוב כך שלא יתעסק בפענוח ויכול לשים לב לאינטונציה, קריאה ברורה ועוד.
4. בהפסקה לפני אנו מכינים 'תפאורה מתאימה' – הילד מכין את שולחן הקריין ובמידת הצורך מסדר ומארגן ברחבי הכיתה את הפעילות שהכין.
טיפ: כדאי לקבוע כללי התנהגות בזמן הקריאה. בכיתה שלי הילדים בחרו שני כללים שעלו מתוך צורך שלהם במהלך הקריאה: 1. להקשיב לילד / ה שמקריאים. 2. אפשר לבקש בקשה מהקריין בצורה נעימה, למשל: אתה יכול בבקשה להגביר את הקול?
5. לאחר הקריאה הקריין מקבל משוב בונה מחבריו. זו התנסות חשובה מאוד הן לילד המעניק משוב והן לילד המקבל את המשוב. מדהים לשמוע איך מפעם לפעם המשוב שלהם משתפר והם לומדים לתת משוב מקדם וכן, לא לחזור על דברי האחר. גם הקריין מוזמן להעניק משוב לקהל ו/או לעצמו וגם אני נותנת לו משוב.
6. לסיכום ההקראה הקריין מעביר פעילות לכיתה הקשורה לספר שהקריא. למשל ילד שהקריא את 'בא עם גרביים' מאת ד"ר סוס לימד את הילדים להכין בובות גרב. בעקבות 'קוקי חבקוקי' למדו להכין תוכי מנייר, בעקבות 'לילה בלי ירח' שיחקו קליעה למטרה אך במקום המטרה היה ירח ובמקום החצים כוכבים. הילדים מכינים פעילויות מגוונות, יצירתיות ומהנות.
פינת הקריין אכן מעודדת קריאה, והיא גם מזמנת לילדים ללמוד כיצד להקשיב לסיפור, לתת משוב, ליצור, לחשוב, לכבד חברים ולהנות מפעילות איכותית סביב ספר שהם עצמם מייצרים.
האם כולם משתתפים? כן. גם הילדים שמתקשים בקריאה, הם מתאמנים בבית (לעיתים על טקסט יותר קצר) ואז כשהם מקריאים בפני הכיתה, מרגש עד דמעות לשמוע ולראות איך הוא קוראים בביטחון.
גם בכיתה א' ניתן לקיים את הפעילות, בפורמט קצת אחר. בכיתה א' היא נקראת 'פינת הקריין בקטן'.
קריאה מהנה והאזנה נעימה,
ליאת
עדכון:
לאחר פרסום פוסט זה הובא לידיעתי כי "פינת הקריין" הינו רעיון כל כך מוצלח שכבר חשבו עליו קודם. שמחתי לגלות שקלעתי לדעת גדולים ולכן ברצוני לתת קרדיט לרעיון זה גם לד"ר רינה ברנר אשר פיתחה מתודה זו בלינק הבא.
ש.ב
בקרוב אפרסם רעיונות נוספים לעידוד קריאה, אשמח מאוד לקבל גם מכן רעיונות ולשמוע על פעילויות והצלחות מכיתתכן.
[…] 2015 מאת liatshmerling לפני קצת יותר מחודש כתבתי פוסט על פינת הקריין בכיתתי כדרך לעודד ולשמר את חדוות הקריאה. הבטחתי […]
[…] לאלטרנטיבה. כשסיפרתי לה על הפעילות שהכינה יעל במסגרת פינת הקריין עלה לנו רעיון… ה'ממני אליך' שלנו יכתב בסגנון מתכון […]
ליאת זה פשוט מקסים! כבר עוברים לי רעיונות בראש למה עומר היה בוחר ואיזו פעילות היינו ממציאים יחד. מנסה לחשוב על גרסה ביתית לפינה. אולי פינת המלצת ספרים ביתית או משהו בסגנון. תודה על הרעיון הנהדר.
תודה לך על התגובה, מסקרן איזה ספר הוא היה בוחר 🙂 איזה רעיון נהדר – לגשות גרסה ביתית. נראה לי מתאים במיוחד לימים החורף הקרים, אפשר לבנות אוהל וליצור אווירה 🙂