כחלק מחגיגת ימי הולדת בכיתתי, אני משאילה לכל ילד/ת יום הולדת ספר מהספרייה הפרטית שלי.
מאיפה נולד הרעיון ולמה כדאי גם לכן לאמץ אותו?
1. רציתי לעודד את הילדים לקרוא ספרים וחשבתי שזו דרך נפלאה לעשות זאת.
2. כאדם מבוגר, אני נוהגת להשאיל ספרים לחבריי וכמובן לשאול מהם. כשמישהו ממליץ לי על ספר ומשאיל לי אותו יש בזה תחושה נפלאה שאותו אדם חשב עלי ושהוא סומך עלי שאחזיר לו את הספר כשם שקיבלתי אותי. בעצם רציתי לפתח תרבות של השאלת ספרים וכן, לשדר לילדים מסר: אני משאילה לכם משהו פרטי שלי וסומכת עליכם שתשמרו עליו.
ואכן, מאז שהתחלתי להשאיל ספרים לילדים, הם החלו להשאיל ספרים אחד לשני. מסתבר שצריך להדגיש את העובדה שצריך לסיים לקרוא את הספר לפני שמשאילים אותו בשמחה לילד אחר… 🙂
3. בהמשך לסעיף הקודם, רציתי לפתח אצל הילדים את האחריות לשמירה על ציוד של האחר. כשהילדים מקבלים את הספר הם יודעים שהם צריכים לשמור עליו כאילו היה שלהם. בנוסף, יש להם את האחריות להחזיר לי אותו תוך שבוע. אני יכולה להעיד שעד עכשיו, כל הספרים חזרו בזמן ללא תזכורת מצידי ובמצב מצוין.
4. את תיקי הספרייה תפרתי בעצמי. אני חושבת שיש לכך משמעות גדולה בעיניי הילדים – לחדוות היצירה, לפיתוח תחביבים וכן, שמתנה אפשר גם ליצור ולא רק לקנות. עצם העובדה שאני משאילה להם ספר במתנה, מעביר בעיניי את המסר שיש כל מיני סוגים של מתנות, לא רק כאלה שקונים בחנות.
אני בוחרת לילדים ספרים מתוך מחשבה על רמת הקריאה שלהם, תחומי העניין שלהם, קישור לנושאים שנלמדו בכיתה ועוד. אם אין לי ספר מתאים בבית, אני הולכת ושואלת מספריית בית הספר, שם בטוח אמצא 🙂
הם מקבלים את הספר בתוך תיק ספרייה עם פתק המסביר על הבחירה שלי והקשר אליהם. כפי שאני עושה עם חבריי, אני מצלמת אותם יחד אם הספר – שלא אשכח למי השאלתי איזה ספר.
אגב, בקלות אפשר לעשות מנהג כזה בבית בו אתם משאילים לילדכם ספרים שקראתם בילדותכם, האח הבוגר משאיל לאח הצעיר, בני דודים, חברים ועוד.
ש.ב
מחשבות על הרעיון שהעלתי? רעיונות אחרים לעידוד קריאה שאתן מיישמות בכיתתכן? בבית? נשמח לשמוע.
רעיון מקסים, מאמצת אותו.