מחר בערב נחגוג את חג השבועות. כמו בכל שנה מצאתי את עצמי מתלבטת באיזה נושא להתמקד, הרי יש כל כך הרבה נושאים שאפשר לעסוק בהם בהקשר לחג זה. כשאחד הילדים שאל אותי "למה קוראים לחג שבועות חג שבועות?" החלטתי שנתמקד בשמות החג עם דגש על השם 'חג מתן תורה', כיוון שגם הילדים קיבלו השנה את התורה.
למידה עצמאית היא אחד הדברים שאני מעודדת בכיתה, על כן, חילקתי את הילדים לשש קבוצות בשישה צבעים שונים, כל קבוצה קיבלה שאלה הקשורה לאחד משמות החג. כך למשל כל אחד מחברי הקבוצה הכחולה, היה צריך לבדוק מדוע קוראים לחג שבועות 'חג הקציר', כל אחד מחברי הקבוצה הצהובה היה צריך לבדוק מדוע קוראים לחג שבועות 'יום החמישים' וכן הלאה…
הסברתי להם שביום למחרת הם ישבו בשש קבוצות מעורבות, כאשר בכל קבוצה יהיה נציג מכל צבע (מכל שאלה) וכך הם ילמדו אחד את השני את שמות החג. המחויבות לביצוע המשימה הייתה לא רק אישית, אלא גם קבוצתית כיוון שהילדים היו צריכים להיות מומחים בתשובה על מנת ללמד את שאר חברי הקבוצה. שיטה זו נקראת שיטת ג'יקסו בה הכיתה מחולקת לקבוצות התמחות, כל קבוצה לומדת היטב נושא מסוים. לאחר מכן, הילדים עוברים לשבת בקבוצות למידה מעורבות, בה כל אחד מהתלמידים מומחה לנושא אחר אותו הוא מלמד את שאר חברי הקבוצה. במקרה שלנו, מומחה לאחד השמות של חג השבועות.
לאחר מכן, כל קבוצה בחרה לצייר את אחד משמות החג ושאר ילדי הכיתה ניחשו מהו שם החג אותו בחר לצייר.
בהתייחס לחג השבועות כ'חג מתן תורה', עסקנו ב'עשרה הדיברות'. שוחחנו עליהן, מהן אומרות, אלו דיברות הילדים מקיימים? איזה דִיבֵּר הכי חשוב בעיניהם ומדוע? איזה דִיבֵּר הם היו משנים ומדוע?
החלטנו להכין את 'עשרת הדיברות' של ב'2. ההנחייה שלי הייתה ש'עשרת הדיברות' של הכיתה צריכים להיכתב על דרך החיוב ולא על דרך השלילה וכן, שהם ישקפו את מה שחשוב בעייני הילדים בכיתה, בהתייחס להלך הרוח בכיתתנו. את ה'דיברות' הם בחרו וניסחו בעצמם, התרגשתי מאוד לראות איך האג'נדה החינוכית שלי שזורה בתוך הדברים שהם בחרו לכתוב. מאחר ואנו כיתה מרובת ילדים, החלטנו שנכין שני לוחות הברית – אחד לכיתה שלנו שתעבור איתם לכיתה ג' ואחד לכיתה שאני אקבל בשנה הבאה – ילדי א'.
מרגש שאת ה'דִיבְּרוֹת' שאנחיל לתלמידיי בשנה הבאה, כתבו תלמידיי הנוכחיים.
בברכת חג שבועות שמח
חג ביכורים שמח
חג הקציר שמח
חג מתן תורה שמח
יום החמישים שמח
יום הקהל שמח
ליאת
ש.ב
שוחחנו על כך שגם בבית יש 'דיברות', מהן ה'דיברות שלכם? בבית? בעבודה? בכיתה? נשמח לשמוע! .
מרגשת אותי העשייה שלך עם הילדים למידה שבאה ממקום צנוע שרואה את הילדים כשותפים לתהליך הלמידה הכבוד והאמון שאת רוחשת להם ניכר בכל פוסט ופוסט אשרי ילדי הכיתה שלך בהווה ובעתיד את מאירה את הטוב הטמון בכל תלמידייך
חג שמח ומלא בנחת דניאלה
מקסים לכתוב את עשרת הדיברות בצורה חיובית. להסתכל על היש, על מה אפשר וכדאי לעשות. נהדר!
ליאת , מערך שיעורים נהדר, מגוון ויצירתי. אהבתי מאוד!!!
חג שמח:-)
טלי
מעניין ומרגש. אין ספק שעשרת הדברות האלה הם מהדברים החשובים והמשמעותיים שהילדים שלנו זכו ללמוד מליאת במהלל השנתיים שהיא חונכת אותם. חונכת ומחנכת ולא רק מלמדת
תודה ענת.