ראש השנה בפתח, אחד החגים המרגשים בלוח השנה העברי – החג הראשון בשנה!
מדוע הוא מרגש אתם שואלים? כיוון שבהגיעו, הוא מכריז "הנה שנה חדשה הגיעה", הוא נותן לנו הזדמנות לחשוב על השנה שחלפה, לאחל לעצמנו איחולים לשנה הבאה, להציב לעצמנו מטרות ולחשוב אלו יעדים חדשים נרצה לכבוש.
בנוסף, הפוסט הזה מרגש במיוחד עבורי מאחר שהוא נכתב תוך שיתוף פעולה עם בלוגרית אהובה, נעמה אורבך, שכותבת את הבלוג הנפלא סימני דרך.
נעמה היא מעצבת גרפית מוכשרת העוסקת בעיצוב מתנות מיוחדות, בשנה האחרונה יצא לי להכיר אותה דרך הבלוג הנפלא שלה ושיתוף הפעולה בינינו נרקם בטבעיות. הבנתי, שכל מה שאני צריכה זה לחלום והיא כבר תדאג לעיצוב המשגע. ידעתי שבמסגרת הלמידה סביב ראש השנה, חשוב לי להזמין את הילדים להיות יוזמים ושותפים בתהליך הלמידה, לשתף את ההורים בעשייה בכיתה וכן, הזדמנות לחיבור נושא האיחולים בו אנו עוסקים מידי בוקר.
הדבר הראשון שעשינו היה הקמת "שולחן חג". הילדים הביאו לכיתה פריטים שלדעתם קשורים לראש השנה. כל אחד עמד מול הכיתה, הסביר מה הביא וכיצד זה מתקשר לחג לדעתו. בדרך זו, למדנו על מנהגי החג, מאכלים, מסורות משפחתיות ונכנסנו לאווירת החג. הרווח הגדול היה שהילדים לקחו אחריות וגילו יוזמה – הם ביוזמתם חיפשו בבית מה הם יכולים להביא לכיתה שקשור לנושא, הסבירו לחברים מה הביאו ותרמו ללמידה בכיתה – אין כמו למידה מתוך עניין וסקרנות אישית! אגב, שולחן מסוג זה אפשר להכין גם בבית ולהזמין את כל מי שיגיע לסעודת החג להוסיף עוד משהו, לשולחן החג המשפחתי.
כדי לשתף את ההורים, נעמה הציעה לי להכין תיבת דואר אדומה "כמו פעם", היא עיצבה בולים כך שלתיבה יהיה טאץ' אישי של כל אחד מילדי הכיתה. בהזדמנות זו למדנו על בולים, ראינו סוגים שונים של בולים, כל אחד יצר את הבול האישי שלו והדביק אותו על גבי תיבת הדואר הכיתתית. התיבה קיבלה מקום של כבוד בשולחן החג שלנו והילדים הסקרנים, מחכים בסבלנות רבה לראות מי שלח לנו אגרות ברכה (הם לא יודעים שבאסיפת הורים, כל הורה הביא ברכה לבנו / בתו כך שהתיבה שלנו מלאה בכל טוב…).
אחרי שתיבת הדואר הייתה מוכנה, התפנינו להכין את הדבר החשוב ביותר – ה"שנות טובות". כל בוקר במפגש, אנו פותחים בשאלה "את מי ברכתם בברכת "בוקר טוב" היום? מה השיבו לכם ואיך זה הרגיש?". אז קישרנו בין ברכות הבוקר, לברכות בכלל ולברכות לכבוד השנה החדשה בפרט. נעמה, עיצבה עבורנו גלויה עדינה עם המון מחשבה וכבוד לילדים – שיהיה מקום לילדים לצייר אבל עדיין יהיה מעוצב ומזמין. את אגרות הברכה שהכינו למשפחה הם שמרו בתוך תיק מיוחד "תיק של דוורים" אותו הם קישטו באמצעות חותמות של תפוחים, את הרעיון להחתמות קיבלתי בפוסט הזה. הילדים התלהבו מהעובדה שהם 'עושים אומנות' מדבר שנמצא בקופסת האוכל שלהם ואני אהבתי את העובדה שהילדים למדו שאומנות אפשר ליצור מכל דבר (עדיף שלא מאוכל אבל לפעמיים אפשר לחרוג מהכללים… לדעתי). כל תיק היה שונה ואחר והעובדה שההחתמה של התפוחים לא הייתה שלמה, אפשרה לילדים ליצור אומנות שהיא 'לא מושלמת' ועדיין לאהוב את התוצר שיצא.
דיברנו על כך שיש אנשים בבית הספר שככל הנראה, לא יקבלו ברכות לראש השנה מהעבודה (כי אין להם תלמידים) ושהחג הוא הזדמנות להגיד להם תודה ולהראות להם שהם חשובים לנו. שאלתי את הילדים למי הם יכולים להכין ברכה וכך, הם התחילו להכין בהתרגשות ובהתלהבות רבה אגרות ברכה לריטה שמנקת לנו את הכיתה מדי יום באהבה, לישראל השומר המדהים, לשיר ובריג'יט המזכירות, לאילן המנהל ועוד. בנוסף, חשבתי שזו הזדמנות ליצור היכרות קצת יותר משמעותית בין הילדים לבינם.
כשהאגרות היו מוכנות, יצאנו לסיבוב בבית הספר. הילדים הסתובבו מלאי גאווה, לחולצותיהם הוצמדו תגי דוורים ודווריות כדי לעודד את גאוות היחידה שלהם ואת המעשה הנפלא ועל כתפם, תיקי הדוור המקושטים שהכינו. הם חילקו את אגרות הברכה שלהם בליווי שירי "שנה טובה" ואני חשבתי שאת החוויה הזאת, הם כנראה לא ישכחו.
כך קיבלנו את השנה החדשה – בשמחה, עם היכרות ויחס אישי לאנשים חדשים-מוכרים, עם איחולים זה לזה, יצירה והמון שירים.
רוצים להכין תיבת דואר בכזאת קלות אצלכם בבית? היכנסו לבלוג של נעמה שם תוכלו לקרוא על התהליך המקביל שעברה עם ילדיה הפרטיים ולהדפיס את קבצי הבולים, תגי הדוורים וכרטיסי השנה טובה. רוצים לקבל רעיונות נוספים מעוררי השראה? ממש כדאי לכם לשוטט בבלוג המעולה שלה.
מאחלת לכולנו שנה נפלאה, מתוקה, מלאה בשמחה, בריאות, התרגשות, אור, צחוק ואהבת האדם!
ליאת, מורה בפיג'מה.
הי נהדר לשתף איתך פעולה ליאת! את מורה ואישה מעוררת השראה, מלאת יצירתיות וכבוד לילדים "שלך".
תודה! זאת הייתה זכות גדולה עבורי. מקווה שיהיו לנו עוד שיתופי פעולה נפלאים כאלה בעתיד.
שנה טובה,
ליאת
מקסימות שתיכן.אין ספק שזו הדרך ללמידה משמעותית ולזכרונות בעלי ערך.
תודה ורדית!
שתיהן נפלאות! שתהיה לכן שנה טובה ומלאה ביצירתיות ונחת !
ליאת, פוסט מקסים! וגם שמחתי להכיר את הבלוג שלך. אני יודעת שמורות מאוד עסוקות ולא משנה איזה כיתה מלמדים. בכיתות הנמוכות תמיד צריך לחשוב על רעיונות שירגשו ויסחפו את הילדים ויניעו אותם לפעולה לאו דוקא בדברים הרגילים של היומיום אלא ברעיונות מקוריים שמפתחים גם את צורת החשיבה שלהם. ואת גם מוצאת את הזמן לספר על זה וזה נפלא 🙂
עמנואלה היקרה, שמחה על הצטרפותך לבלוג, ברוכה הבאה!
תודה על תגובתך מאירת העיניים.
שתהיה לך שנה טובה ומתוקה
ליאת
ליאת , כרגיל אני נהנת בכל פעם מהשיתוף שלך בעשייה המיוחדת. ייש כח!!!
שתהיה שנה טובה ויצירתית.
גו'לי,
כרגיל, אני נהנת מהתגובות שלך 🙂
שתהיה לך שנה נפלאה,
ליאת
מקסים! ואתן שתיכן מקסימות!
אני מאוד אוהבת לקרוא איך את מחפשת ומוצאת דרכים יצירתיות לתת ביטוי לכל ילד, תוך כיבוד הילדים, רצונותיהם והאופי השונה של כל אחד.
שנה טובה ומתוקה!
תודה גלית. שתהיה גם לכם שנה טובה ומתוקה!