אז התקופה הזאת בשנה הגיעה – הזמן בו ילדי כיתה א' המתוקים מקבלים חיסון בבית הספר. זה מאוד מפחיד לקבל חיסון בבית הספר. יש ילדים שלא זוכרים מה זה חיסון כיוון שהתחסנו בגיל מאוד צעיר, יש כאלה שרק המחשבה על המילה הזאת יוצרת בהלה ויש כאלה שעדיין בטראומה מהחיסון שפעת האחרון שעשו או שפשוט מפחדים מבדיקות דם. על הפחד לא מקלה העובדה שאת החיסון הם מקבלים בבית הספר ללא אבא או אמא, למרות שהם עדיין לא יודעים שדווקא העובדה הזאת, תעזור להם לעבור את החיסון בקלות יותר וכן, תתרום לתחושת המסוגלות, היכולת להתגבר על הפחד ולתחושת גאווה וניצחון.
אז מה עושה מורה שעתידה לשבת יחד עם 34 ילדים מבוהלים בחיסון? מנסה לעשות כמה שיותר הכנות כדי שהילדים יגיעו ליום המדובר כמה שיותר מוכנים ועם רמת לחץ סבירה או נמוכה יחסית.
שבוע לפני
הודעתי לילדים שביום ראשון, בעוד שבוע, הם עתידים לקבל חיסון. הסברתי להם מה זה חיסון, מדוע מתחסנים ואיך בערך זה מרגיש… כמו בדיקת דם, כמו צביטה, כמו דקירה מעיפרון. הילדים שקיבלו חיסון לאחרונה שיתפו "איך זה מרגיש". שוחחנו על פחד – האם זה דבר טוב? רע? ושבכל גיל אנשים מפחדים…
שאלתי את הילדים ממה הם פחדו בעבר ואיך התגברו על הפחד? מה מפחיד אותם בחיסון? ומה יכול לעזור להם להתגבר.
שלושה ימים לפני
לכיתה הגיעו לירון ונועה, תלמידות כיתה ב' המתוקות לתת עצות ל"טירונים בחיסונים". בשנה שעברה, התחלתי מסורת בה ילדי כיתה ב' הכינו פנקס "איך להתגבר על הפחד מחיסונים" לילדי כיתה א', והשנה, המסורת נמשכה. הן הגיעו וקראו לתלמידיי את פנקס העצות שלהם.
בנוסף, צפינו בסרטון העצות "איך להתגבר על הפחד מחיסונים?" שהכנתי עם תלמידיי בשנה שעברה לילדי כיתה א' בתור "מנוסים" בחיסונים.
לאחר שהילדים קיבלו את עצות ה"בוגרים" (70 עצות!) הם היו מוכנים לכתוב את העצות שלהם.
כל ילד ישב, חשב, חלקם התייעצו אחד עם השני וכתבו את העצה שלהם לעצמם – מה יעזור להם להתגבר על הפחד מהחיסון. בעצם, הכנו מעין ספר "הוראות הפעלה" שיעזור להם ולי, בזמן החיסון לעבור אותו בשלום…
ביום החיסון
בזמן החיסונים ישבתי עם הספרון, כל ילד הגיע עם העצה שלו "תשאלי אותי תרגילים קשים בחשבון…", "הבאתי בובה…" "אני יכולה לשבת עלייך?". כל אחד מהילדים השתמש בעצה שלו על מנת להתגבר על הפחד ומי שלא זכר את עצתו, חיפש אותה בספרון וכך, יכולתי גם אני לעזור להם להתגבר על הפחד.
כך, צלחנו את החיסונים – 34 תלמידים, מורה אחת, 41 מדבקות (5 מתוכן על חולצת המורה) ושתי אחיות חייכניות וסבלניות.
הילדים יצאו מחוזקים ומועצמים מהחיסון, עם תחושה שהם התגברו על הפחד בכוחות עצמם וחלקם אפילו הגזימו ואמרו "היה כיף!" או "זה לא כאב בכלל".
כולנו מפחדים ממשהו, בכל גיל הפחדים שונים ונובעים מסיבות שונות אבל בבסיס, הפחד עלול לשתק אותנו אם לא נדע כיצד להתמודד איתו. כשאנו מפחדים, אנו נוטים לבקש עצות מאחרים אבל העצה הכי טובה שנוכל לתת לעצמנו נמצאת עמוק עמוק בתוכנו.
אז בפעם הבאה שהילד שלכם חושש ממשהו, חשבו יחד איתו מה יכול לעזור לו להתגבר על הפחד. היו יצירתיים ונסו להזכר יחד איתו בדברים שעזרו לו להתגבר בעבר. תנו לו תחושה שהכוחות נמצאים בתוכו ואתם שם כדי לעזור לו למצוא אותם.
פנקס ה"עצות לחיסונים" עזר לנו לעבור את החוויה הלא נעימה הזאת בהצלחה מרובה, הלוואי והיו פנקסים כאלה לעוד כמה נושאים בחיים…
שיהיה המשך שבוע נעים, רגוע ונטול פחדים
ליאת
ש.ב
האם גם לכם יש עצות כיצד להתגבר על הפחד מחיסונים? אולי רעיונות כיצד להתגבר על פחדים באופן כללי? נשמח שתשתפו.
את פשוט קסם של מורה! מרי פופינס. איך את מצליחה לחשוב על הדברים האלה? כמה מעצים לילדי כיתה ב', וכמה עוזר לקטנים יותר לשמוע את המנוסים. ואיך שאת מלמדת אותם להתמודד עם פחד וחוסר נעימות. פשוט נפלא
זאת המחמאה הכי גדולה שיכולתי לבקש – מרי פופינס! תודה!
כקוראת חדשה יחסית- אני חייבת להצטרף לנעמה ולהשתאות מטיפול ה 360 שלך: כ"כ הרבה מסרים חינוכיים ורגשיים חשובים גם לכיתה שלך וגם לילדי כיתה ב'. את ממש מעיין שופע של יצירתיות וחינוך. שפת הילדים לא נעלמה לך. מעוררת השראה!
תודה מיכל! אני ממש שמחה שצטרפת אלינו 🙂
ליאת,
זו בהחלט חוויה מלמדת ונהדרת לקרוא את הבלוג שלך!
אך, מה שעוד יותר נהדר זה להעביר את אותן פעילויות גם בכיתתי.
תודה רבה על על השראה בלתי פוסקת ולמידה קצת אחרת!
היי לירז,
אני ממש שמחה לשמוע שאת מעבירה את הפעיליות גם בכיתה שלך!
שבוע נפלא,
ליאת