לפני חודשיים בערך שמעתי שבחודש ינואר יתקיים בלונדון כנס Bett 2017 – אחד הכנסים הגדולים בעולם שעוסק בשילוב טכנולוגיה בחינוך. אחרי שיטוט של כמה שעות באתר הכנס, התקשרתי מהססת למנהל שלי לשאול אם יש סיכוי שאוכל לנסוע. למי שלא מכיר את נהלי משרד החינוך הסיכויים היו קלושים עד שואפים לאפס. הוא היה מאוד חיובי ואמר לי שננסה, ניסינו והצלחנו! אז לפני שבוע וחצי עליתי על מטוס ללונדון, מלאת התרגשות ונכונות ללמוד, לשמוע ולחוות כמה שיותר, להכיר מורים מרחבי העולם ולקבל השראה ורעיונות חדשים.
בכניסה לכנס (שפתוח ללא תשלום לכל המעוניין) קיבלתי את התג שלי ונכנסתי לתוך חלל הומה אדם – מרחב בגודל של מגרש כדורגל מלא במציגים מכל העולם. היו שם מדפסות תלת מימד, לוחות חכמים לכיתה, אפליקציות ללימוד קריאה וכתיבה, משחקי מציאות מדומה, ערכות ללימוד רובוטיקה, תכנות לילדים כבר מגיל 4, תוכנות מדליקות ליצירת סרטים קצרים בקלי קלות ואפילו חוברות קומיקס ללימוד מקצועות המתמטיקה והמדעים. סטארטאפים צעירים לצד חברות ענק כמו "גוגל" ו"אינטל" שכולם מבינים שבעולם של היום, הטכנולוגיה והלמידה תוך התנסות וחוויה צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהלמידה בבית הספר.
במקביל לתערוכה הנפלאה היו שלל הרצאות של אנשי חינוך, אנשי טכנולוגיה ויוצרים ממגוון תחומים שעסקו בחינוך מכל מיני כיוונים. כך למשל בהרצאה "טעויות נפלאות" למדתי מדוע צריך ללמד ילדים לטעות ואיך אפשר לעשות זאת בצורה יצירתית. הרצאה אחרת עסקה במיומנויות שיש ללמד ילדים במאה ה-21: יצירתיות, שיתוף פעולה, חשיבה ביקורתית, יוזמה, פתרון בעיות, גמישות מחשבתית, התמדה ונחישות. הרצאה מרתקת במיוחד הייתה של מורה בבית ספר שנמצא במחנה פליטים בעזה שסיפרה איך היא יוצרת סביבת למידה עבור התלמידים שלה, על אף האמצעים הדלים. היא הראתה שחינוך איכותי אפשר לעשות גם ללא טכנולוגיה אבל עם הרבה יצירתיות, מחשבה ואהבה.
אומנם הכנס עסק בשילוב טכנולוגיה בחינוך אך בכל ההרצאות ששמעתי היא ברור שהטכנולוגיה היא לא העיקר ואין תחליף לקשר האישי שבין מורה לתלמיד. בטכנולוגיה אנו צריכים להשתמש בחכמה, היא מאפשרת לנו להפוך את הלמידה לרלוונטית יותר, לגלובלית, לחווייתית ומזמינה.
בכל ההרצאות ששמעתי היה מוטיב אחד שחזר – מה שחשוב במערכת החינוך הוא המורים שמרכיבים אותה. מורה מצוין הוא מורה שיש לו תשוקה למקצוע, שהוא נלהב, יצירתי, מעודכן, לומד, ומשתפר כל הזמן כשם שהוא דורש מתלמידיו ללמוד ולהתחנך. הוא כזה שמצליח לראות כל ילד, לזהות את הייחודיות שלו, את החוזקות שלו ומסייע לו להתפתח משם. מורה מעולה הוא אדם אכפתי, סבלני ואמפתי, בקיצור – הוא סוג של גיבור-על.

אתם יכולים לקרוא את הפוסט הזה ולחשוב "יופי של מילים אבל מה לזה ולחינוך בארץ?" ולהיות כעוסים, מאוכזבים אולי ממורמרים (הייתה סכנה שכך אחזור מהכנס והיו רגעים שאלו היו גם התחושות שלי…). אבל אז נזכרתי שיש הרבה מורים נפלאים במערכת החינוך ושברור לכולנו שהשינוי לא יבוא מלמעלה, הוא יבוא מהמון שינויים קטנים שכבר מתרחשים בכל כך הרבה מרחבים והם בסופו של דבר יביאו לשינוי הגדול.
אז בפעם הבאה שאתם מתלוננים על מערכת החינוך חשבו איך אתם, בחינוך הפרטי שלכם בבית ואולי בהשפעה שלכם על המערכת החינוכית של ילדכם, יכולים להביא לשינוי שאתם חולמים לראות. אין ברירה אלא להאמין ולפעול – זה באמת בידיים שלנו.
איזה כיף שיש כנסים כאלה, וכמה טוב שהצלחת להגיע לאחד! נראה מעורר מחשבה והשראה (ובאמת גם יכול לעורר תסכול). זה הזכיר לי את הפרסומת המעולה לחברת הצעצועים "גולדי-בּלוֹקס" (משחק מילים על השם גולדי לוקס – זהבה ושלושת הדובים). זו חברה שהוקמה על ידי מהנדסת שראתה שאין צעצועים שמעודדים בנות לבְנות, לתכנן, להנדס. והיא הקימה חברה כזו במימון המונים שהצליח בטירוף. הפרסומת שלהם שובת לב, ושווה להקשיב למילים החכמות.
https://www.youtube.com/watch?v=M0NoOtaFrEs
איזו פרסומת נפלאה ורעיון מעולה! אני תמיד יכולה לסמוך עלייך שתעשירי את עולמי!
תודה, מעבירה להורים בכיתה שלי 🙂
תודה על השיתוף, נשמע כנס מעניין מאוד, מעורר השראה ומעודד חשיפה לדרכי חשיבה חדשות.
אז זה בכלל לא מפתיע אותי שאם יש מורה במערכת החינוך הישראלית שבכלל חשבה שזה הכרחי שתשתתף בכנס מעין זה ואף הצליחה להגיע לשם, זו את !
וכן, זה מעורר תסכול גדול מאוד כי על אף שיש מורים נפלאים במערכת החינוך הקלוקלת בישראל, הרי שהם מתי מעט ביחס למורים האחרים הפועלים תוך מקובעות מחשבתית ורגשית ולא מתוך הכרה והבנה שבית הספר הוא קודם כל של ועבור הילדים (אחרי 4 שנים בחינוך מונטסורי ושנתיים איתך אני מרשה לעצמי לפרוס את המשנה הזאת בלי להיות פוליטקלי קורקט).
הרעיון והחזון מאחרי הפרסומת גאוניים בעיני !
הביקורת במילים ובויז'ואל שמועברים כאן מעצימים את המקובעות המחשבתית לא רק במערכת החינוך.
כאמא לבת שבשום גיל לא התחברה לפרודוקטים ורודים ונסיכות למיניהן – החיבור מיידי. תודה נעמה אורבך !
וליאתי – תעשי איתנו חסד ותשלחי אוצרות מעין אלה גם להורי הכיתה במיל' (-:
אוהבת אותך מלא !
לחלוטין מסכימה איתך ליאת. יש מורים נפלאים. אבל הם נשחקים במערבולת המערכת השוחקת ו הקלוקלת.
מיכאלה התחילה חוג ״טקטיקס״ בבית הספר.
סוג של חוג רובוטיקה, החלקים דומים ללגו ובעזרת המדריך התלמידים לומדים לבנות דגמים משגעים. היא הבת השניה בחוג ומן הסתם כל היתר בנים. גם אם הערכה של טקטיקס לא מכילה חלקים בצבע ורוד, אנחנו יכולים לעודד אותן להגיע לחוגים כאלה.
בדיוק השבוע אלה, תלמידת כיתה ג' סיפרה לי על החוג הזה ושילדה מכיתה א' באה לשיעור ניסיון- איך אני שמחה לשמוע שזאת מיכאלה!
אני ממש מסכימה איתך שחשוב לעודד בנות להגיע לחוגים כאלה ושמחה שמיכאלה הולכת, מקווה שתביא איתה חברות נוספות 🙂