מי היה מאמין שכבר הגענו לרגע הזה בשנה – ימי תלמידים-הורים של חודש מאי, ממש רגע לפני שהשנה מסתיימת. בתי ספר שונים מקיימים ימי תלמידים-הורים במתכונות שונות. יש כאלה הנפגשים רק עם ההורים ללא הילדים, יש שנפגשים יחד ורק המורה מדברת, יש כאלה המחלקים את השיחה בין המורה לילד ועוד כל מיני אפשרויות…
אז כל שנה אני מתלבטת, מגוונת, יודעת שלהורים חשוב מאוד לשמוע ממני איך בנם / בתם בבית הספר ומצד שני גם חשוב להם לשמוע מה ילדם מרגיש / חושב. בקיצור, איך עושים את האיזון הנכון? איך משתפים בצורה מדויקת את מהלך היום, הכישורים, היכולות, ההצלחות והקשיים של הילד ועדיין עושים זאת בצורה בה כל הנוכחים בשיחה יכולים להשתתף? השנה, נראה לי שפיצחתי את העניין! ותודה לרונית שושני שדה הנפלאה על החשיבה המשותפת!
כמו בכל שנה, השלב הראשון היה שכל אחד מילדי הכיתה מילא על עצמו דף משוב, על אותו הדף ועם עט בצבע אחר, מישבתי אותו אני. אחר כך ישבנו לשיחה אישית בה עברנו על דף המשוב ואת השיחה שהתנהלה בינינו תיעדתי. את הדף הזה – הדיווח על תפקוד חברתי, התנהגותי ולימודי של הילד נתתי להורים ביום תלמידים-הורים.
ואיך היה נראה המפגש עצמו?
ראשית, ערכנו סימולציה בכיתה, עשינו מפגש "כמו" כך שהילדים ידעו איך תראה הפגישה ויוכלו להתכונן אליה. אחר כך, הם התבקשו לשתף את ההורים כיצד תראה הפגישה כך שגם ההורים יגיעו קצת יותר מוכנים.
בנוסף, שלחתי מייל להורים בו שיתפתי אותם בכך שהם יתבקשו להיות פעילים במפגש ומוזמנים לחשוב על שאלות שירצו לשאול אותי / את ילדם.
ידעתי שגם הישיבה שלנו צריכה להיות שונה לכן שפרסתי את השטיח הכיתתי ועליו הנחתי 6 קלפים כשעל כל קלף צבעוני כתבתי שאלה אחרת. (מרבית ההורים התיישבו על השטיח בשמחה ואפילו חלצו נעליים…, מי שהעדיף שלא, קיבל כיסא :)).
בחרתי 6 שאלות שכולן יחד – מקיפות את כל הנושאים הכתובים בדף המשוב עליו ענו הילדים. על מנת שהילדים לא ירגישו שזה "ראיון" כל אחד מהמשתתפים – אמא / אבא, ילד/ ילדה ואני היינו צריכים להרים קלף בתורנו ולענות על השאלה.
להלן השאלות: מה מעניין אותך? במה אתה מרגיש שאתה טוב? במה תרצה להשתפר? איזה ספר קראת לאחרונה? מה אתה אוהב לעשות עם החברים שלך? איך אתה פותר תרגילים בחשבון?
המפגש היה מרתק – הילדים וההורים למדו ברבע שעה כל כך הרבה דברים חשובים אחד אודות השני ואני משערת, שגם אודותיי. על התשובה "במה תרצה להשתפר?" התשובה הרווחת בקרב ההורים הייתה "לפנות יותר זמן איכות לבילוי עם הילדים או להיות יותר סבלניים כשאנחנו חוזרים הביתה מהעבודה". על השאלה "במה אתם מרגישים שאתם טובים?" היו ילדים ששיתפו שהם מרגישים טובים בלהיות אחים, בעזרה לחברים, בכדורגל, יצירה וכן, גם במקצועות הלימוד". כמה חשוב לדעת לזהות במה אנחנו טובים ולהגיד זאת! זה לא דבר שבא לנו בקלות. ראיתי כמה הורים שממש התקשו עם השאלה או אפילו היו נבוכים מלענות עליה אז הילד שלהם עזר – אמר להוריו מה מהמעלות שלהם "את מבשלת טוב", "אתה ממש מצחיק", "את טובה בלעזור לאנשים", "את אמא ממש טובה".
כמה חשוב שנדבר עם הילדים, תמיד, בכל גיל. שנשאל אותם שאלות פתוחות, כאלה המזמנות שיחה ומאפשרות לנו ללמוד משהו עליהם, עלינו ולחשוב יחד איתם איך הם יכולים לגדול ולצמוח.
נותרו עוד פחות מחודשיים לשנת הלימודים הנוכחית אבל עוד כמה שנים טובות לילדיכם ללמוד במערכת החינוך.
אתם ההורים, מקבלים "דיווח" במפגש עם המורה אבל חשוב שתסתכלו מעבר לדיווח – איזה מן ילד הוא הילד שלכם? האם הוא חברותי? חברתי? יוזם? סקרן? יצירתי? עקשן? יסודי? מה הוא אוהב ללמוד? מה קשה לו? במה הוא צריך את עזרתכם? השיחה עם המורה היא עשר דקות-רבע שעה ואבל כל כך חשוב שתמשיכו אותה גם בבית.
מזמינה אתכם לנסות ולעשות מפגש דומה בבית עם ילדיכם, כשכל בני המשפחה מוזמנים להשתתף. בטוחה שתגלו שעם כמה שאלות פשוטות, אפשר לגלות עולם ומלואו.
ש.ב
מה דעתכם על מפגש מהסוג הזה? האם גם אתם הייתם רוצים להתנסות בו? ואילו דברים חשוב לכם לדעת על ילדיכם בהקשר לבית הספר?
אנחנו כ"כ מתגעגעים אליך ! לאדם שאת, ללב שלך, לאין סוף הרבדים שאת נותנת לדברים, ל- 100% ראיית וטובת הילדים…הרעיונות שלך משתבחים בכל שנה ושנה וזוכים הילדים וההורים שיום שכזה הוא גם יום ש "יוצא מהקופסא" והדרך בו הוא מתנהל מאפשרת להם חוויה נינוחה ומהנה ! נשיקות
טל יקרה, תודה רבה על המילים החמות! חיבוק גדול בחזרה.
הרעיון מקסים!
למרות שאני מורה בכיתות העל יסודי, אני מאמץ רעיונות רבים שלך ומעניקה להם את הפרשנות שלי בהתאמה לכיתות הגבוהות. את פשוט נהדרת! ותודה על השיתוף שלך.
תודה שני.
אני בהחלט חושבת שבכיתות הגבוהות תהיה לאסיפת הורים בסגנון הזה הרבה יותר משמעות הן להורים והן לילדים. צריך פשוט לזכור לתת את ה"דיווח" בכתב שחשוב מאוד להורים וכך תהיה אפשרות למקד את המפגש סביב שיחה משמעותית.
ליאת
אשמח לקובץ השאלותודה
היי נורית,
שלחתי לך במייל.
היי ליאת,
אני מתפעלת בכל פעם מהרעיונות שלך ומכתיבתך.
תודה על השיתוף!
אשמח לקבל את קובץ השאלות לתלמיד.
שוב תודה,
ליליה
שלום ליאת, אשמח גם לקבל את הקבצים. תודה
ליאת שלום, רעיון מקסים. אשמח לקבל את הקבצים. תודה
רעיון מקסים במיוחד. זה הופך את יום ההורים ממש לזמן איכות שלך עם ההורה והילד או הילדה.
מקסים !! הולכת לעשות זאת בפורמט קצת שונה… אעדכן
ליאת שלום,
מזה שנה אני עוקבת אחר הבלוג שלך, וכל פעם נפעמת מחדש מהיצירתיות! כל הכבוד.
אשמח לקבל את קובץ דף המשוב.
וכמובן… ממשיכה לעקוב,
תודה,
ענת
ליאת, תודה על השיתוף.
אשמח לקבל את הקובץ.
תודה רבה!
ליאת יקרה,
בכל פעם שאני קוראת פוסט שלך אני נדהמת מחדש מרמת ההשקעה שלך, היצרתיות, האהבה…
כמה מדהים לראות מורה שלא מתנהלת על פי החוברות, המבחנים, הדפים ומה שביניהם.
תלמידייך זכו, אני מקנאה בהם, ממש כך.
כמורה בעצמי, אני מייחלת לזכות בשליש מהרעיונות שלך 🙂
שתזכי להמשיך לעשות חיל בדרכך המיוחדת! ותודה שאת כך משתפת את כולנו, זה פשוט טוב לב!
אשמח לקבל את הקבצים גם.
תודה לך!
עירית
עירית היקרה, המון תודה על המחמאות. את מוזמנת לקחת כל אחד מהרעיונות שאני מעלה,
להתאים אותך לכיתתך ולאמץ אותם.
אשלח לך את הקבצים במייל.
ליאת