בתור נערה הייתי מדריכה ורשג"דית בצופים, בצבא ולאחר מכן בחברת אלביט, עסקתי בהדרכה. כשיצאתי לשליחות מטעם הסוכנות היהודית, הדרכתי ילדים בני 3-12 על "תרבות ישראלית" וכבחורה צעירה, אספתי שעות של בייביסיטר יצירתי.
כשבחרתי לחנך כיתות א'-ב', בחרתי בגיל המדויק הזה מכמה סיבות, הרלוונטית לפוסט הזה היא האמונה שזהו הגיל בו אנו אוספים אינספור חוויות ראשוניות בבית הספר. חוויות אלו, יכריעו האם נשמור על ניצוץ הסקרנות וחדוות הלמידה, איך נתפוס את עצמנו כיחידים בתוך חברת ילדים, מה נדע על החוזקות כמו גם על החולשות שלנו ואלו תלמידים ואנשים נגדל להיות.
במקומות רבים, בית הספר שם דגש מרכזי על הלמידה הדידקטית, על מיומנויות חשובות מאוד (שלא תבינו אותי לא נכון) של קריאה, כתיבה, חשבון, מדעים, אבל לצערי פעמים רבות, מוותרים או לא שמים מספיק דגש על המיומנויות החשובות באמת…
התחלתי לספר לכם כבר על בית הספר שלנו, שאחד העקרונות שעומדים בבסיסו הוא האמונה שהשכונה מהווה משאב לימודי אדיר ושהמפגש עם האנשים, המרחבים והעסקים השונים, מזמן אינספור הזדמנויות ללמידה טבעית ומשמעותית בכל תחומי החיים.
אז איך זה בא לידי ביטוי, אתם בוודאי שואלים, אז הנה דוגמה מהיום שלנו…
השבוע יצאנו כמדי יום שני לגן הבוטני. ביציאה מהשער עצרנו ליד יצחק השומר, הילדים ברכו אותו לשלום, שאלו אותו מה שלום הנכדים שלו והתייחסו לתספורת החדשה שלו. מה למדנו? להתייחס לאנשים שאנו פוגשים מדי יום, להתעניין באדם אחר, לשים לב לפרטים (ראינו שהוא הסתפר), שמחמאה גדולה יכולה לעשות שינוי גדול ובעיקר, להיות אדיבים ומסבירי פנים.
בדרך, עברנו לא מעט כבישים אותם חצינו בבטחה תוך חזרה על כללי חצייה נכונה. הקפדנו שלא ללכת על שביל רוכבי האופניים וציינו בקול כל פנייה "שמאלה" או "ימינה". ניסינו לקרוא את שמות הרחובות, הכרנו את שמות העצים בשולי הדרך כאשר ציינו לעצמנו את מאפייני העץ שיזכירו לנו את שמו. צעדנו קצת יותר מקילומטר אל היעד…
מה למדנו? כללי חצייה נכונה, הכרות ותשומת לב לתמרורים והתמצאות במרחב. הכרנו את שמות הרחובות שבשכונה, עודדנו הליכה ברגל ולמדנו לשים לב לדברים שנמצאים במרחב שלנו (כמו העצים בשולי הדרך) שבדרך כלל אנו לא מעניקים להם התייחסות מיוחדת…

בדרך לגן הבוטני חלפנו על פני המתפרה של נעמי, חיכינו שתסיים לשוחח עם לקוח על מנת לברך אותה בברכת "בוקר טוב". שוחחנו עם הירקן שהכיר לנו שמות של ירקות שלא זיהינו, פגשנו את גיא הדוור שסיפר לנו אודות עבודתו ואיך הדואר מגיע עד ביתנו. התרשמנו מהדלת הגדולה של בית הכנסת עליה יש סמל של מנורה ומגן דוד ושאלנו על ההבדל בין חנוכייה למנורה, אפילו פגשנו את סבא של נעמה שחיכה לה עם ורד באמצע הדרך.
מה למדנו? שהדרך מלאה בהזדמנויות ללמידה! למדנו להיות אדיבים, לשאול שאלות כמו כן לחכות לתורנו, למדנו להתעניין, להתבונן מה יש סביבנו ולחבר ידע קודם לידע חדש.

אני מאוד אוהבת את ההליכה לגן הבוטני, האמת שזה אולי החלק האהוב עלי ביום. יש משהו בהליכה המשותפת, בשיחה בדרך עם הילדים, בשירה המשותפת כשאנחנו צועדים ובמפגש שלהם עם הרחוב והשכונה, שמרגש אותי. עד השנה ביליתי רב הזמן עם הילדים בין כותלי בית הספר והיציאות שלנו למרחב הציבורי היו ספורות ומדויקות. פתאום עכשיו, יש לי הזדמנות כמעט מדי יום ובאופן קבוע כל שבוע, ללכת איתם באותה הדרך, לחוות איתם רגעים אמיתיים מהחיים! על הדרך, אנחנו גם לומדים דבר או שניים על הסביבה ועל עצמנו…

הערה אחרונה לסיום… אביגיל שלי רק בת שנתיים ועל כן ההליכה המשותפת שלנו בשכונה מלאה ברגעים של תשומת לב והתפעלות – מבעלי החיים שאנחנו פוגשות, מעלי השלכת, מהאופניים שעוברים אותנו ומאיסוף כל מיני פריטים שמעניינים אותה. אני שואלת שאלות על היום שלה ולפעמים גם השתיקה, נעימה לנו.
האם גם אתם מצליחים, אפילו לפעמים להקדיש תשומת לב אמיתית להליכה היומיומית עם ילדכם? לפעמים ובמיוחד כשהם גדולים, אנחנו רק רוצים להגיע ליעד. אז הנה הזמנה לנסות ללכת ביחד קצת אחרת…
ש.ב
_________________________________________
זיהיתם דברים נוספים שלמדנו בדרך? נשמח לשמוע!
מהממת! כ"כ שמחה שחזרת אלינו, את נשמעת מורה לחיים, התלמידים שלך זכו בך!
האם צריך מורים נוספים לבית ספר שלך? גן הבוטני הכוונה לירושלים?
הייתי שמחה לשמוע פרטים על בית הספר שלך.
אסתי יקרה,
בית הספר שלנו נמצא בשכונת שפירא בתל אביב, אנחנו צועדים לגני טבע בדרום העיר שם נמצא גם הגן הבוטני.
ממוזמנת ליצור איתנו קשר ולבוא לבקר!
מקסים! הלמידה החווייתית, החינוך לערכים, הרגישות לאחר…
שאלה טכנית-האם את מחתימה הורים על אישורי יציאה בכל פעם? ומה לגבי ליווי הורים?
היי מאיה
מאחר וחלק מהתפיסה הפדגוגית היא למידה מהשכונה ובשכונה, יש לנו אישור קבוע ליציאה מבית הספר.
ברמה הטכנית, אנחנו מספר אנשי צוות על כיתה אחת כך שכרגע אין בעיה של ליווי… אנחנו יוצאים כמעט מדי יום.
מקסים כמה שהחוויות שלכן מיוחדות (-:
אפשר גם להסתכל קצת למעלה:
אפשר ללמוד על העננים שבשמיים – בכל יום יהיה שם סוג קצת שונה.
אפשר לראות את הזווית של השמש, ואיך היא תשתנה באביב ותופיע במקום אחר במרחב, בהתאם לשינוי עונות השנה.
אפשר לשים לב איזה סוג אור יש בחוץ: רך, חד, ללא שמש, חשוך..
אפשר לשים לב לצלילי השכונה. מה הדבר הראשון שאתם שומעים היום. ומה עוד.
תמשיכו ליהנות!
וואו סיוון, רעיונות נפלאים! תודה רבה!
איזו הליכה נפלאה. באמת כשיוצאים מגיעים למקומות מופלאים, כמו נעמי התופרת והדוור והירקן, והכי חשוב – השומר!
תודה 👍🏻
רעיון ויישום נפלאים.
ליאת,
כל פוסט שלך הוא פנינה! יישר כוח!
גדולה מהחיים!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
כל הכבוד!!!!!!!!!!!!!
מקסים ומעורר השראה. אני שמה לב שבאמת, רוב הזמן אנחנו רק ממהרים ממקום למקום, ומנסים להגיע ליעד, והפוסט שלך מזכיר לי כמה כדאי להשקיע זמן בפחות למהר ולרוויח מהדרך. עצה לחיים – תכלס'
תודה 🙂