יש רגעים מסוימים בהם אני מתחרטת שיצאתי לשנת שבתון – ההבנה שהשנה הנוכחית היא שנה של הזדמנויות ללמידה אחרת, לשינוי צורת הלמידה, התוכן והמהות מרגשת אותי במיוחד. יש לי המון מחשבות על למידה מרחוק – מה נכון, מה פחות, במה חשוב שנעמיק ואיך נוכל ליצור עם הילדים למידה משמעותית במיוחד בתקופה מאתגרת כמו זו. מאחר ואני לא מלמדת השנה, הרגשתי קצת לא בנוח לתת עצות בנושא… אז ביקשתי מארבע מורות (ומורה אחד) שאני מעריכה ואוהבת, לשתף אותנו במשהו קטן שהן עשו ועבד להן טוב… אני מאמינה שכשאנחנו נחשפים לרעיונות של אחרים גם אם הם קטנים ונקודתיים, יש לנו אפשרות להסתכל על התכנון שלנו מנקודת מבט קצת אחרת, לקבל השראה ואולי לשנות גם את צורת החשיבה שלנו.
סרטון הכריך היומי!
את מור שמיר אתן וודאי מכירות מהבלוג המעולה שלה "אומנות יצירה ואפרוחים". מור, מחנכת כיתה ב' בבית ספר "אוסישקין" בתל אביב.
ספרי לנו על פעילות משמעותית בלמידה מרחוק:
בימים טרופים אלו, מלאים בחוסר ודאות, זומים ולמידה מרחוק, חיפשתי דרך איך להעסיק את ילדיי הפרטיים ולשמח את ילדי הכיתה (ועל הדרך לוודא שכולם אוכלים ארוחת בוקר מזינה וטעימה). מדי בוקר נינה (בתי) ואני, מכינות סרטון קצר של כריך ארוחת הבוקר שלנו ושולחות לילדי הכיתה. הפעילות הקטנה הזאת, הפכה לשגרה הקבועה שלנו וכך מדי בוקר, הילדים מחכים לסרטון היומי שלנו, הם מפליאים בהכנת כריכים צבעוניים, מצחיקים ומשעשעים משלהם, מתרגלים עצמאות, יצירתיות ועל הדרך אוכלים ארוחת בוקר!
גם הווטסאפ הוא מרחב ללמידה משמעותית!
ספרי לנו על אירוע משמעותי בלמידה מרחוק:
1. על מנת לסמן לילדים גבול ברור, ביקשתי מההורים למחוק את קבוצות הווטסאפ הכיתתיות עד סיום התהליך כך שהתהליך החינוכי יסתיים ללא הפרעות.
שגרה וסדר בחוסר ודאות
מיטל צבאג, היא המורה מאחורי הבלוג הנפלא "המורה המאמנת". מחנכת כיתה י"ב ומורה לספרות בתיכון "אורט אורנית".
ספרי לנו על אירוע משמעותי בלמידה מרחוק:
אחת התופעות של סגירתם הפיזית של בתי הספר היא שסדר היום הרגיל והקיים השתבש. אצל ילדים בוגרים בעיקר, היום והלילה התהפכו ובעקבות כך הם ישנים עד שעות מאוחרות. השגרה שפעם הייתה באחריות המורים הופכת להיות באחריותם ורבים מהם לא יודעים כיצד להתמודד עם זה. אחת הדרכים שמצאתי כיעילות ליצירת שגרה חדשה ותחושת ביטחון היא ליצור עם הילדים הרגלים קבועים, עוגנים שיסייעו להם לשמור על השגרה. למשל: חלוקת הכיתה לזוגות וקביעת שעה בה חבר מתקשר לחבר, כתיבה בקובץ שיתופי של בדיחות / סרטים מומלצים לצפייה, סבב כיתתי בו כל תלמיד מעלה שיר בוקר לקבוצה – הנה הפלייליסט שיצרו תלמידיי בסבב הקודם. צילום ארוחת צהריים ויצירת קובץ מתכונים משותף, צילום של שגרת אימונים לתלמידים בוגרים ושיתוף בווטסאפ, אתגרים כיתתיים עבור תלמידים בכיתות הנמוכות כמו ספירת כמו הבמבה בשקית, מי אוכל הכי הרבה ירקות לאורך היום ועוד.
הרעיון הוא שלכל ילד.ה יהיה את סט ההרגלים הקבועים שלהם במעקב משותף עם המורה כך שנצליח ליצור עבורם שגרה טובה, נעימה ומאפשרת למידה.
לומד עצמאי - זה כל הסיפור!
דני יוגב הנפלא, מחנך בכיתת מונטסורי שכבר סיפרתי לכם עליו בפוסט על בית ספר "א.ד.ם וסביבה" בגעש, בעל המיזם "זויות" ומלווה צוותי חינוך של בתי ספר בגישת מונטסורי.
ספר לנו על אירוע משמעותי בלמידה מרחוק:
בלמידה בבית הספר הילדים משתמשים באופן קבוע בדף מעקב – זהו כלי שמטרתו לחזק את מיומנויות הלומד העצמאי ומאפשר לילדים לתכנן את הלמידה שלהם ולעקוב אחריה. הוא מסייע גם לנו המורים לעקוב אחר התקדמות התלמיד ומאפשר גם להורים לקחת חלק בתהליך הלמידה ולסייע כשיש צורך. יצרנו עבור הילדים מערכת שבועית שהיא הבסיס ללמידה שלנו, בתוכה יצרו מגוון משימות המתרגלות מיומנויות רגשיות, לימודיות וחברתיות המאפשרות ביטוי אישי דרך יצירה, התנסות, חקר, ילדים מלמדים ילדים ועוד. את כל התהליך הלמידה שלנו מלווה דף מעקב שמאפשר לכולנו אך קודם כל לילדים, לתעד את תהליך הלמידה שלהם.
כשהילדים יודעים לעבוד בצורה עצמאית, בוחרים את המשימות ומתרגלים שלל מיומנויות בצורות מגוונות מתרחשת למידה משמעותית – מרחוק ומקרוב.
למידה נושאית כיסוד מארגן!
נועם נוטקביץ ואני חברות טובות עוד מימי הסמינר, היא אחת מהמורות שהקימו את בית ספר "אלונים" בראשון לציון עליו כתבתי בפוסט הזה, מחנכת כיתה ב' ואשת חינוך למופת!
ספרי לנו על אירוע משמעותי בלמידה מרחוק:
בשונה משגרה, הילדים נמצאים עכשיו רב זמן בבית, הם מתמודדים מחדש עם מציאת המקום שלהם בבית ללמידה, למשחק, לשקט. הבית מזמן לא מעט התמודדויות משפחתיות – זמן איכות אבל גם הרבה מתחים וכעסים. בחרתי לעסוק השבוע בנושא "בית" , אני מאמינה שהעיסוק האפשרי בבית החלומות יכול לתת פתח לדמיון על מציאות אפשרית אחרת עבור הילדים בימים מורכבים אלה. פתחנו את השבוע עם הסיפור "הבית של יעל" מאת מרים רות בעקבותיו הילדים יצאו לשלל משימות סביב מגוונות. כך למשל הם סיפרו וכתבו על הבית שלהם, דמיינו ויצרו את בית חלומותיהם, למדו על סוגים שונים של בתים כולל הצריף של בן גוריון, עיצבו את הארגז מהסיפור ועוד. אני מאמינה שלמידה מרחוק צריכה להיות כמה שיותר מגוונת, עצמאית, מאפשרת מקום לכל ילד.ה להביע את עצמם ולמצוא את מקומם והלמידה הנושאית, מאפשרת לי לתכנן את הפעילויות של השבוע ולייצר תוכן ומשימות עם משמעות.
אז מה אתם מאמצים מכל הרעיונות הנפלאים?
אני חושבת שאם הייתי צריכה לזקק את הרעיונות לכדי שלושה טיפים ללמידה מרחוק זה היה כך:
1. צרו שגרה קבועה עם משימות מהנות, שונות ומגוונות.
2. היו קשובות לתמידים – מה מעסיק אותם? מה מעניין אותם? מה מטריד אותם? הלמידה הטובה והמשמעותית ביותר מגיעה מתוך תחומי העניין של הילדים.
3. למידה עצמאית! כשנחזור לשגרה, אחת המיומנויות החשובות ביותר שהייתי מתאמנת עליהם היא למידה עצמאית. זו מיומנות קריטית להצלחה וברור לכולנו שעל מנת שהילדים יצליחו ללמוד מרחוק, הם צריכים לדעת ללמוד עצמאית גם מקרוב…
תודה למור, זהר, דני, מיטל ונועם על השיתוף ותודה לכם שקראתם!
רוצים לקרוא עוד פוסטים מעולים על למידה מרחוק?
מוזמנים לקרוא את הפוסט של אורית פרנפס על למידה מרחוק – מתנועת החיים.
למידה מרחוק: 5 דברים שעובדים טוב. בבלוג של רחל ארליך.
מדמיינים את ספטמבר בבלוג "מילים של ענת".
אל תצטערי לרגע
אני מצטערת רק בפן הזה… יש לי הרבה סיבות אחרות לשמוח שאני בשבתון 🙂 הראשונה היא שאני
לא צריכה ללמד עם שני ילדים קטנטנים בבית… אני לא יודעת איך המורות עושות את זה!
מחכה שיגמר הסגר, פוגשת אותך בים!
רעיונות מעולים! חלק מהם מתאימים גם לילדים גדולים. אני מאוד מתחברת ללמידה הנושאית ולעידוד ללמוד באופן עצמאי. זוהי הזדמנות גם להורים לקחת חלק פעיל בלמידת הילדים. כולם יצאו נשכרים.
תודה! אני מאוד אוהבת למידה נושאית, היא מאפשרת העמקה מה שאי אפשר לעשות
כשהמשימות נבחרו באופן רנדומלי. הלוואי וההורים יקחו חלק פעיל, לצערי אי אפשר לצפות זאת מחלקם אבל כשהם שותפים הרווח הוא של כולם!
רעיונות נפלאים! במיוחד אהבתי את הלמידה סביב נושא. אני מחנכת כתה ד' והחלטתי לעבוד עם הילדים על קשר רב דורי עם הסבים והסבתות שלהם. בשנים שבשגרה, הילדים והסבים והסבתות שיכולים מגיעים לבית הספר ולומדים עם הנכדים פעם בשבוע. כעת בזמן הסגר החלטתי לא לוותר ואני נותנת משימות מרחוק, שאותן ניתן לבצע עם סבא או סבתא, גם בטלפון. המשימות מאפשרות לילדים להכיר את הסבים ואת סיפור חייהם. התגובות נהדרות!
זה נהדר! אני חושבת שהחיבור לסבא וסבתא הוא כל כך חשוב, זו ממש הזדמנות עבור שני הצדדים להעמיק את הקשר וליצור זכרונות לשנים הבאות. ממש שמחה שלא ויתרת, בטח בתקופה הזאת. אשמח לשמוע אילו משימות את נותנת להם ועל התהליך בכלל… מוזמנת לקרוא את הפוסט שלי על "סיפור סבתא" ו"יום משפחה שמח" אולי יתן לך רעיונות נוספים 🙂
למידה מרחוק זה רחוק מלמידה עצמאית
אין ספק שאם לא נלמד ילדים ביומיום ללמוד בצורה עצמאית וזו תהיה צורת הלמידה בכיתה, הם לא יוכלו לעשות זאת מרחוק…
קבוצת וואטסאפ בכיתה ג'?!?!? למה זה נחוץ? למה יש להם בכלל סמארטפונים? מיותר ומסוכן
יש לא מעט ילדים בגיל הזה שיש להם טלפון אז אם זה כבר קיים, אני חושבת שנכון שהמורה תהיה בעניינים ומעורבת גם שם