בעוד מספר ימים נחזור מחופשת חנוכה ומעבר להתרגשות ולשמחה של החזרה לבית הספר, יתקיים אירוע חגיגי נוסף ומשמח לא פחות – יום תלמידים-הורים ראשון לשנה זו.
את המפגשים האלה אני אוהבת במיוחד – יש רק שני מפגשים כאלה בשנה, בהם אני זוכה לשבת עם הורים וילדם ולעשות יחד שיחה משולשת. שיחה שמבחינתי, עוסקת בילד שאני זוכה לפגוש מדי יום ולראות איך לאט לאט הוא הופך להיות אדם שלם יותר, טוב יותר, ערכי יותר ובקיצור – יותר.
אני יודעת שלא כל המורות ו/או ההורים רואים את המפגש אותו דבר… יש כאלה שחושבים שהמפגש נועד להעביר דיווח לגבי מצבו (בעיקר הלימודי) של הילד. שהמורה צריכה להיות זו שמדברת מרבית השיחה, מאחר והיא "מחזיקה בידע" על הילד ויש כאלה שמנהלים את המפגש הזה בכלל ללא הילדים.
"שנת קורונה" כבר הבנו, היא לא שנה רגילה, היא מציבה לנו מראה מאוד ברורה לגבי מה חשוב בבית הספר ומה פחות. הבנו שבית ספר הוא קודם כל בית! על כן חשוב שנעסוק קודם כל בחינוך ואחר כך בהוראה. הבנו שיש חשיבות עליונה למערכות היחסים שנרקמות בינינו כמורות לבין הילדים, בינינו לבין ההורים ובתחושת השייכות של כולנו למסגרת החינוכית. אם הבנו את כל זה, אז אנחנו גם מבינים שהמפגש הורה-ילד-מורה, חייב להשתנות!
השנה, חובה עלינו יותר מתמיד, להתבונן על ימי תלמידים-הורים בעיניים בוחנות ולשאול את עצמנו: "מה מטרת הפגישה?" "מה היינו רוצים שיקרה בעקבותיה?" ומתוך השאלות האלה אזי ראוי שנפרק ונבנה מחדש את המפגש החשוב הזה.
כבר שלוש שנים שאני מקיימת ימי תלמידים-הורים בצורה אחרת, מבחינתי זוהי פגישה, בה כל אחד מאיתנו – הורים, ילד ומורה, שותפים בצורה כמעט שווה בשיחה, שיחה בה אני שמה קודם כל דגש על הרצון להכיר את הילד ואת הוריו לפני המיומנויות הדידקטיות, שיחה שמאפשרת לי ללמוד משהו חדש על הילד ולילד ולהורה, ללמוד עוד משהו קטן עלי.

אז איך זה קורה בפועל?
1. הילדים ממלאים דף משוב (פתוח לעריכה עבורכן) שמחולק למיומנויות רגשיות, חברתיות ולימודיות ועל אותו הדף ובצבע אחר, אני כותבת להם משוב.
והשנה? אותו הדבר, רק שבמקום לתת את הדף להורים במפגש, הילד יקח את הדף הביתה במעטפה שקישט בעצמו ויתן להורה כחלק מערכת ה"פגישה משולשת" (פרטים על הערכה בהמשך הפוסט).
2. על אותו הדף, אני כותבת לילד משוב בעט, כך שהוא יוכל לראות את המשוב שלו ושלי במקביל.
3. אני עורכת שיחה אישית עם כל ילד, מתעדת אותה על גבי דף המשוב כך שההורה מקבל גם את המשוב וגם את תיעוד השיחה שלנו, שכוללת כבר לקראת המחצית הבאה, נקודות לשימור ונקודות לשיפור שעלו בשיחה עם הילד.

4. אני מתכוננת עם הילדים בכיתה לקראת המפגש – מספרת להם על מבנה הפגישה, מציגה להם את "משחק השאלות" שנשחק בפגישה והשנה, שולחת אותם הביתה עם ערכה לקראת הפגישה.
איזו ערכה? כבר כתבתי לכם שאני רואה את המפגש הזה בצורה מיוחדת – ממש כמו אירוע שאני המארחת שלו.
השנה, אני חושבת שכדאי להכין עם הילדים בכיתה ערכה שהם יקחו הביתה, בערכה תהיה המעטפה עם המשוב, אולי איזה ציור, משהו מתוק ושתי שקיות תה ללא קפאין או אבקה להכנת שוקו .
5. אני מכינה מראש את ההורים – כותבת להם מייל ומשתפת אותם מה הולך להיות מפגש כך שלא יהיו מופתעים ויגיעו לשיחה בראש פתוחה ובידיעה שאת כל הדיווח ה"לימודי" הם יקבלו בטופס משוב, אני תמיד פנויה לכל שאלה או שיחה איתם בהמשך.
6. במפגש עצמו – אנחנו משחקים ב"משחק שאלות" בו אני מפזרת על הרצפה שאלות וכל אחד מהמשתתפים – ההורים, הילד ואני מרימים שאלה ועונים עליה: מה מעניין אותך? במה אתה מרגיש שאתה טוב? במה תרצה להשתפר? איזה ספר קראת לאחרונה? מה אתה אוהב לעשות עם החברים שלך? איך אתה פותר תרגילים בחשבון? איך הרגשת בזמן הלמידה מרחוק? מה אתה אוהב בבית הספר שלנו? מה היית משנה בכיתה שלנו?.
השנה, נפתחו בפנינו אופציות חדשות – במקום משחק פיזי אפשר לשחק דרך הזום ב"גלגל השאלות" או "הגרלת קלפים" כך שעדיין נשחק משחק והפגישה תהיה פחות רשמית ויותר מהנה.
במקום מפגש נוקשה ודיווח שטחי, המפגש הופך לשיחה פתוחה, מעניינת, משעשעת ומלמדת לכל השותפים בה. הילדים זוכים לא רק לדבר על עצמם אלא גם לשמוע את הוריהם משתפים בחוזקות של עצמם ובחיים שלהם. ההורים, זוכים לראות ולשמוע את ילדיהם ביכולות, באתגרים ובמאוויים שלהם, לקיים עימם שיחה עמוקה ומשמעותית.
השנה יש לנו הזדמנות לעשות את המפגש הזה אחרת! להזמין את ההורים וילדם לבחור במקום אהוב עליהם בבית ושם עם המחשב, לשבת לקיים את השיחה. אנחנו יכולות לשלוח אותם עם ערכה חמודה עם דף המשוב, משהו מתוק ומשהו לשתות שיגרום לפגישה להרגיש קצת יותר אינטימית וביתית וכמובן, אם נקיים אותה בדרך משחקית ושיתופית – יש לה פוטנציאל לרקום שותפות עמוקה ואמיתית עם ההורים והילדים.
יש לנו הזדמנות לשינוי, בואו לא נפספס אותה, בואו נעשה דברים אחרת!
מחכה לשמוע איך היה לכם!
ליאת
שיעורי בית:
מה דעתכם על המפגש שלי? מה תיקחו ממנו למפגשים שלכם? אשמח לשמוע!
**המפגש הזה הוא רעיון אחד מתוך רעיונות רבים שהמצאתי במהלך השנים, רעיונות נוספים אני משתפת בהרצאה הקרובה שלי, מעוניינת בעוד פרטים? לחצי כאן!
ליאת יקרה,
תמיד מעניין לקרוא את מה שאת כותבת. אהבתי מאוד את הרעיון, בעיקר משום שהוא מזמן קרבה ומאפשר דו-שיח אמיתי ומשדר שאנחנו כאן כי אכפת לנו.
תודה על השיתוף והיצירתיות.
קרן 🙂
תודה לך שאת קוראת!
מחכה לשמוע איך היה לך 🙂
כשעשיתי את זה עם הכיתה שלי זה היה ממש מוצלח אז שמחה שאת מממשת את הרעיון שלי- לאירוח עם המעטפה 🤩😍 (מהפגשים של 'קהילת מורות פיג'מה' ).
בהצלחה לכל המורות והמורים 🙏❤️
אני ממש שמחה לשמוע, מחכה לשמוע איך יהיה לך השנה!
המעטפה הביתה היא רעיון נפלא יחד עם זה שהילד מקשט אותה
ומביא גם משהו טעים:) תודה!
נשמע באמת מדהים! חייבת לשתף שבשנה שעברה הייתי בשיחה עם ביתי בכיתה ז, ובשיחה ביתי והמחנכת ישבו אחת ליד השנייה ושוחחו ביניהן, ואני הייתי מולם כמאזינה בלבד.
הייתה לי התנסות כזו פעם אחת
והרגשתי לא בנוח שההורים לא היו שותפים
מה גם שהיה לי מאוד חשוב לשמוע אותם
ולכן ערכתי שינוי והפכתי את הפגישה למשולשת…
מקסים להפוך את המפגש הזה ממשהו רשמי וטכני לפגישה אמיתית של לבבות
תודה רבה רבה!
ותודה על השיחה שפתחת לי ערוצים חשיבה נוספים…
כשנחזור למפגשים רגילים יש לי רעיונות נוספים לשדרוג 🙂
מקסים!
איך זה מבחינת זמן הכנה או זמן עבודה שלך? משמעותית יותר מפגישת הורה-מורה-ילד "רגילה"?
תודה אורית!
זה יותר זמן הכנה בפועל בכיתה ופחות זמן הכנה שלי לבד…
אין ספק שזה שווה להשקיע יותר כשהמפגש
בסופו של דבר איכותי ומשמעותי יותר,
מדובר פה רק על שני מפגשים בשנה…
לגמרי שווה את ההשקעה!
הרעיון של המעטפה מקסים ממש.
אני מחנכת כיתה א השנה והרבה הורים מאוד רוצים לדעת איםה ילדם עומד מבחינה לימודית. כמו שציינת שלחתי מייל שמסביר את מערת המפגש שלנו ושזה המקום של הילד.
אשמח אם תוכלי לשלוח לי דוגמא לטופס משוב לימודי
תודה אני מאוד נהנת מהתוכן שלך
היי יודפת
יש קישור לטופס המשוב בפוסט,
את יכולה להוריד אותו למחשב ולערוך אותו.
שיהיה בהצלחה 🙂
את יכולה להראות דף בו התלממד מעריך את עצמו יותר ואיך את מעבירה את זה לילד ולהורים?
היי סבטה
בפוסט יש לינק של קובץ המשוב, את מוזמנת להוריד אותו
ולערוך לפי מה שמתאים לך.
ולגבי ההעברה כפי שכתבתי, הילד לוקח את זה
הביתה ונותן להורים.
אני פה לכל שאלה נוספת
יש למישהו רעיונות איך לעשות יום הורים בגישה חיובית כזאת בתיכון?
היי רעות, בטח! מיטל, המורה המאמנת כתבה פוסט
בהשראת הפוסט שלי עבור התיכון – "יום הורים וירטואלי".