יום המעשים הטובים יתקיים כמדי שנה ב-16.3 כשבבסיס היוזמה עומד הרצון לעשות טוב למען הזולת והסביבה.
שלא תבינו אותי לא נכון, אני הכי בעד לעשות מעשים טובים אבל אם אפשר, רצוי לעשות אותם כל השנה ולא רק ביום אחד המיועד לכך. אז נכון, החזון של היום הזה, שאגב כבר חצה גבולות, והוא מיזם שקיים במדינות רבות בעולם, הוא מבורך. מיזם חשוב ובעל ערך רב, אבל יש משהו בזה שיש יום מיוחד לדבר הזה שמרגיש לי קצת לצאת ידי חובה, ואולי לא?.
אם נתייחס ליום הזה כיום שיא שמאפשר לנו לחשוב על המעשים הטובים שעשינו השנה, לבדוק בינינו לבין עצמנו ויחד כקבוצה איך אנחנו מוסיפים טוב לעולם שלנו, אני חושבת שליום הזה תהיה יותר משמעות, לפחות בעיניי.
איש החינוך, הפילוסוף והחוקר פארקר פאלמר אמר "את מלמדת את מה שאת", זה משפט שאולי כבר שמעתן אותי מצטטת, אני רואה בו את הבסיס לעבודה החינוכית – הילדים סופגים את הערכים שאני מביאה, את המעשים שאני עושה ואם בבסיס שלי אני מעודדת אותם לעשייה למען אחרים כל הזמן, הם יגדלו להיות אנשים בוגרים בעלי יכולת נתינה, אמפתיה וכבוד לסביבה ולאדם.
אז מה זה בכלל מעשה טוב?
זה יכול להתחיל מהדברים הכי קטנים כמו לברך בברכת "בוקר טוב" חבר שנכנס לכיתה . באמירת 'בוקר טוב' אני מסמן לחבר שלי – ראיתי אותך, אתה נוכח, הנוכחות שלך מורגשת, אני שמח שאתה כאן.
אם תרצו לעודד את הילדים לשים לב אחד לשני ולברך בברכת בוקר טוב, יש לי בדיוק את השגרה בשבילכן.
זה ממשיך בלראות את מי שזקוק לעזרה – קודם כל בסביבה הטבעית שלי – בכיתה, בבית ואחר כך גם במקומות אחרים בהם אני נמצא.
זו היכולת להעריך עשייה של אחרים למעני, למשל לפני חודש בערך אביגיל ואני חזרנו הביתה מהגן כשהיא הבחינה בפועלים שעובדים בכניסה לבניין שלנו בהחלפת תשתית הביוב, היא אמרה לי "אמא, אולי נכין להם עוגה?", אמרתי לה: "למה את רוצה להכין להם עוגה?" היא השיבה: "כי הם עובדים פה קשה, זה שתהיה לנו מדרכה טובה נכון?". היכולת שלה לזהות שיש פה אדם שעובד קשה, שעושה משהו למען הסביבה (בגיל שלוש וקצת) ממש ריגשה אותי. באותו יום גם נכנסו דיירים חדשים לבניין שלי אז הצעתי שנאפה גם להם עוגה ובכך נקבל אותם לבניין שלנו בסבר פנים יפות ונעימות. הכל מתחיל בחינוך – מהבית וגם מהכיתה.
חגים? כל חג הוא הזדמנות לעשות משהו טוב למען אחרים! אני רוצה להאיר רגע משהו – לפעמים בבתי ספר מכינים קופסאות מזון לחיילים או למשפחות נזקקות, זה דבר נפלא ומבורך אבל אם לא נעשה תהליך סביב העשייה הזאת לא יהיה לו ערך אמיתי לילדים. מה זה אומר תהליך? אם עכשיו בחרנו להכין משלוחים לחיילים בודדים, חשוב שהילדים יכירו – מי הוא חייל בודד? למה הוא בודד? מדוע והאם לדעתם יש צורך להכין לו משלוח מנות? הילדים צריכים להיות מעורבים בבחירת המצרכים, אולי לעשות סקר שוק ולבדוק מחירים, ללכת יחד לקנות את המצרכים, לארוז את הקופסאות, להכין ברכה ולדעת בגדול לאן החבילה עתידה להגיע.
אז אילו מעשים טובים אפשר לעשות כל השנה, וגם ביום המעשים הטובים אם תרצו? 🙂
1. בכל חג לחשוב על בעלי תפקידים / אנשים בשכונה שהיינו רוצים לשמח אותם ולהכין להם משהו קטן – ברכה, משלוח טעים או אפילו רק לעבור להגיד "שלום" ו"חשבנו עלייך".
2. ליצור שגרה בכיתה שמעודדת התנהגויות חבריות, חיוביות ועזרה לאחרים.
3. לחשוב על משהו משמח שאפשר לעשות במרחב בשכונה כמו ציור על המדרכות או חלוקת שוקולד ולצאת לעשות את זה 🙂
4. להנחיל בכיתה מנהג קבוע שהילדים עושים מעשה טוב למען אחרים ומספרים על כך בכיתה.
הדבר שהכי חשוב בעיניי לזכור הוא שמעשים טובים מתרחשים כל הזמן, לא צריך לעשות משהו גדול או רק ביום אחד בשנה, אפשר לעשות את הדברים הכי פשוטים כמו לראות אחרים ולזכור שכשאני עושה טוב לאחרים, אני עושה טוב גם לעצמי.
שיהיה לכולנו שבוע שמח!
ליאת
שיעורי בית:
יש לכם רעיונות נוספים למעשים טובים שאפשר לעשות כל השנה? או ביום המעשים הטובים? אשמח שתשתפו אותנו!