בשבוע האחרון מסרתי כמעט אל כל חומרי ההוראה שיצרתי ב-9 השנים האחרונות למורות, רובן במקרה הן מורות צעירות שנמצאות בראשית דרכן. הן שאלו אותי מה העצה הכי טובה שאני יכולה לתת להן, מה חשוב שהן ידעו…
מתוך השאלות האלה נולד הפוסט הבא:
קבלו את עשרת הדיברות למורה הצעירה, הוותיקה ולאלו שביניהן:
1. תדאגי קודם כל לעצמך! כמורות, אנחנו דואגות שלתלמידים שלנו יהיה טוב, שהמנהלת תהיה מרוצה, שההורים יהיו שלווים ורגועים אבל לפעמים בתוך הרצון הזה שלכולם יהיה טוב אנחנו נוטות לשכוח קצת את עצמנו.
אז כדי שזה לא יקרה אני באה להזכיר לך – את צריכה לדאוג גם לעצמך! שהסביבה בה את עובדת תהיה נעימה הן מבחינה פיזית והן מבחינת האנשים או יותר נכון הנשים איתן את עובדת. שיהיה לך זמן במהלך יום עבודה לאכול משהו, ללכת לשירותים… אני מאמינה ש"מורה טובה היא מורה שטוב לה" – אז תדאגי שיהיה לך טוב, זה תנאי בסיסי להצלחה.
2. תהיי יצירתית – פשוט ככה. יצירתיות תאפשר לך לפרוש כנפיים ולעוף, תאפשר לך לחלום ולהגשים חלומות, תאפשר לתלמידים שלך לאמן את שריר היצירתיות. יצירתיות מלמדת אותנו שאין דבר העומד בפני הרצון, רק צריך לחשוב מחוץ לקופסה…
3. אל תוותרי על הערכים שלך! כל אחת מאיתנו היא אחרת, כל אחת מגיעה עם סט ערכים משלה, לכל אחת יש את הדברים שחשובים לה יותר וחשובים לה פחות. כשאת נכנסת לכיתה "You teach who you are" כפי שכתב פארקר פאלמר – "את מלמדת את מי שאת" והתלמידים סופגים את מה שאת אומרת ובעיקר, את מה שאת לא אומרת ואיך שאת מתנהגת. תביאי את עצמך ואת הערכים שלך דרך שגרות לניהול כיתה, במערכות היחסים עם התלמידים שלך והוריהם ובמסרים שאת מעבירה להם, בגלוי ובסמוי. תביאי את עצמך!
4. תהיי אופטימית! אנשים אופטימיים הם אנשים בריאים יותר, מאושרים יותר ומצליחים יותר. האופטימיות מאפשרת לנו לצלוח רגעים קשים ומאתגרים וגם, לראות את האופק.
5. תאמיני בלב שלם שכל תלמיד.ה יכול.ה! – כשהייתי בכיתה ב' המחנכת שלי אמרה להוריי "היא לא טובה בחשבון". המשפט הזה חקוק לי עד היום בזיכרון ועד שפגשתי את המרצה המדהימה בתואר הראשון, זה היה הדימוי שלי על עצמי בנוגע למתמטיקה "אני לא טובה בחשבון". חשוב שתאמיני שכל התלמידים שלך יכולים ומסוגלים. תעזרי לכל אחד ואחת למצוא את נקודות החוזק שלהם, עזרי להם להתגבר על אתגרים ובעיקר תני להם את התחושה והידיעה שהם מסוגלים לכל מה שירצו. מי שמתאמן, מנסה, נכשל ומנסה שוב, בסוף מצליח.
6. תילמדי! בצורה פורמלית ובלתי פורמלית, מתוך כוונה ולא בכוונה העיקר, תהיי בלמידה מתמדת.
7. ההורים הם השותפים שלך! לפעמים יש לנו תחושה שההורים בכיתה נגדנו ולא בעדנו. פעמים רבות נוצר קצר בין ההורים למורה במקום גשר שיאפשר לילד שלהם לפרוח. כבר באסיפת ההורים בתחילת השנה צרי עם ההורים חוזה בעל פה – איך את רוצה שהתקשרות ביניכם תתנהל, מה חשוב לך, מה חשוב להם וביחד צרו שותפות שמבוססת על כבוד, אמונה משותפת ותקשורת מכבדת ומקדמת.
8. תשתפי! תשתפי בהצלחות שלך ובאתגרים, תתייעצי עם קולגות וחברים. אני מאמינה גדולה בשיתוף ככלי להעצמה אישית ומקצועית ובשבילי שיתוף = התפתחות. כשאת משתפת את העשייה החינוכית שלך את לומדת, מועצמת, עושה תהליכי רפלקציה ומאפשרת לעצמך להתפתח ולהיות מורה טובה עוד יותר.
9. תביעי את דעתך! אל תקבלי החלטות ודברים שאומרים לך כמובנים מאליהם. תערערי, תהרהרי, תשאלי, תבדקי, תלמדי ותביעי את דעתך, מקסימום יגידו לך כן :).
10. תבחרי במקצוע שלך! כן! מורה זה מקצוע שצריך לבחור בו כל יום מחדש. לזכור שאת עובדת עם נפשות רכות וצעירות שמתבוננות בך יום יום ומרגישות אם את שם מהסיבות הנכונות… אל תישארי מורה כי זה המקצוע שבחרת, תישארי מורה כי זה המקצוע שאת בוחרת כל יום מחדש.
אלו עשרת הדיברות שלי, מה הן עשרת הדיברות שלך? לאיזה דיבר הכי התחברת? מה היית משנה או מוסיפה?
אשמח לשמוע!
להרצאה הקרובה שלי, נרשמת?
רגע לפני שאני יוצאת לשליחות הוראה ובעקבות הבקשות שלכן, אני מקיימת הרצאה אחרונה בהחלט
"שרביט הקסמים שלי לניהול כיתה" – ההרצאה הכי פופלרית וותיקה שלי. רוצה להגיע מוכנה לשנה הזאת? מוזמנת להירשם!