מחר מתחילות הקייטנות. חמש שעות בערך בהן מבלים הילדים עם ילדים אחרים בני גילם. זמן שברובו, מזכיר קצת את האינטראקציה שבהפסקות בית הספר. כמורות, אתן בטח מכירות את המצבים האלה בהם הילדים חוזרים מההפסקה, רצים לכיוונכן ומתחילים להתלונן "הוא לא שיתף אותי במשחק…, "הוא לא שיחק לפי הכללים…", "הוא רימה", היא לקחה לי…" ועוד שלל מקרים שדורשים התייחסות מצידכן. אגב, אני בטוחה שגם אתם ההורים, מכירים את המשפטים האלה או דומים להם מהבית.
ההפסקה היא אחד הזמנים החשובים ביותר בבית הספר. כמי שצופה פעמים רבות מהצד, ניתן ללמוד רבות על היחסים החברתיים בין הילדים, כיצד הם מסתדרים מבחינה חברתית, האם הם מובילים? האם מובלים? במה הם בוחרים לשחק? ועם מי? והכי חשוב, מה הם עושים כשהדברים לא מסתדרים לפי רצונם?
מאחר ובמהלך השנה גם בכיתה שלנו, היו מקרים מההפסקה שדרשו את התייחסותי, הקדשתי זמן בשיעור 'ללמוד על ההפסקה'. אספתי סיטואציות חברתיות שהתרחשו בהפסקה ועשיתי סימולציות בכיתה עם הילדים לאותם המקרים, הם כמובן היו השחקנים.
המטרה הייתה להציג בפניהם סיטואציות מוכרות, לשוחח על דרכי הפעולה שלהם ולחשוב, כיצד ניתן לנהוג בפעם הבאה אחרת. ברגע שהילדים מצליחים להזדהות עם הסיטואציה מאחר וזו, משקפת להם את עצמם, הם יכולים ללמוד ולהפנים כיצד להתנהג בפעם הבאה.
אחד הדברים שהתחלנו לעשות בשבועיים האחרונים, הוא לצלם חלק מהסימולציות שהצגנו בכיתה (חבל שחשבנו על זה רק עכשיו…). חשבנו שהסרטונים יוכלו לעזור לא רק לילדי הכיתה אלא גם לילדים אחרים שחווים סיטואציות דומות. אחד הדברים המרגשים שקרו בעקבות כך, הוא ששלחתי את הסרטון ליעל, היא צפתה בו עם בתה טליה ששיתפה אותה בחוויות דומות מההפסקה שלה בבית הספר. משמע, הסרטונים מאפשרים הן להורים והן למורים שיח חשוב, מעמיק ומקדם עם ילדיהם סביב סיטואציות שהם לא נוכחים בהם
#הילדים משתתפים ומצולמים בשמחה ובהנאה עם אישור מהוריהם ומתוך שיח על שמירה על פרטיות באינטרנט.
אומנם שנת הלימודים הסתיימה, אבל הילדים נמצאים באינטראקציה חברתית כל הזמן. החופש הוא הזדמנות לבלות עם ילדיכם, להתבונן באינטראקציות שלהם עם ילדים אחרים: שכנים, חברים, אחים ובני משפחה נוספים ולשוחח איתם על סיטואציות בהם נפגשו, כיצד נהגו והאם בפעם הבאה ירצו לנהוג אחרת.
אני מצידי, מחכה בציפייה גדולה לצפות בסרטונים האלה בעוד חודשיים, יחד עם הקטנטנים – תלמידי כיתה א' החדשים ולספר להם שהילדים בסרטון, גם הם תלמידים שלי 🙂
ליאת
ש.ב
מה דעתכם על הסרטונים? על מה שוחחתם עם ילדיכם בעקבות הצפייה בהם? האם הם העלו רעיונות לסרטונים נוספים? נשמח לשמוע.
מקסים!
הילד שלי שמשחק משחקי דמיון לרוב, לא כל כך הבין מה הם עושים.
*אילן קרן*
*מנהל*
משחקי דמיון זה נפלא! אולי כדאי ללמד אותו לקחת גם חלק במשחקים כאלה? 🙂
אפשר להציג את הסרטונים האלה בכיתה?
בוודאי, זו הייתה המטרה 🙂
נהדר, ונפלא עוד יותר השיתוף!
רעיון נהדר. אני בטוחה שהם לומדים הרבה מלצפות בעצמם ובסיטואציות כאלה מבחוץ. אנסה בבית!
היי, נהניתי מאד לצפות בסרטון הראשון, מחכה לשלב בכישורי חיים תחילת כיתה א'!
משום מה 2 הסרטונים האחרים מבקשים הרשאה כלשהיא.
אשמח לעזרה,תודה!
היי אסתר, אני שמחה לשמוע שאת מתוכננת לשלב את הסרטונים בשיעור כישורי חיים, זו הייתה הכוונה.
בדקתי עכשיו וכל הסרטונים עובדים, תנסי שוב לצפות בהם דרך הפוסט ותעדכני אותי עם הצלחת.
ליאת