שאלה מצוינת! מאז שהודיעו על אפשרות של חזרה למסגרות החינוכיות, אני עסוקה מאוד בשאלה: "איך מתכוננים לחזרה לשגרה החדשה?". מאז שהתחילה ה"קורונה" אני משתתפת במיזם שנקרא "שותפים לקשר", מיזם שנותן תמיכה לקבוצות הורים בנושא הגיל הרך בתקופה המורכבת הזאת. בפגישה שלנו העלתי את השאלה: "מתי ואיך הכי טוב להכין את אביגיל בתי (בת שנתיים וחצי) לחזרה לשגרה?". על מנת לענות על התשובה בצורה המקיפה והטובה ביותר, החלטתי לכתוב את הפוסט הזה יחד עם גלעד אמשלום, קלינאי תקשורת, מומחה לבריאות הנפש בגיל הרך ויוזם המיזם "שותפים לקשר".
מאיפה מתחילים?
ראשית, עלינו לשאול את עצמנו מה יעזור לנו כמבוגרים, לתווך לילדים שלנו את החזרה לשגרה החדשה-ישנה? האם אנחנו באמת מוכנים ליציאה משגרת הקורונה שחווינו בשבעת השבועות האחרונים? וכיצד אנו נכנסים לשגרה החדשה-ישנה שיש בה הרבה מן המוכר, אבל ככל הנראה היא תראה ותרגיש אחרת – גם לנו המבוגרים, וכמובן לילדים. עלינו להפנים שהמציאות הגנית / בית-ספרית שאליה אנו שולחים את ילדינו תהיה שונה, מתחדשת ומסתגלת. ישנה משמעות רבה לאופן בו נחשוף את ילדינו מחדש למציאות שפעם הם הכירו – תזכורות הדרגתיות על החוקים במסגרת החינוכית, שיח על החברים והצוות, העברת מסר שהסביבה בחוץ בטוחה, וכן גם לחזור ולתרגל חזרה "טכנית" לימים שבהם היה צריך לצאת מהבית בשעה 8 בבוקר.
ומה עם הילדים?
כפי שצויין לעיל, לתחושות, האמונות והמסרים שנעביר לילדים בתקופה הקרובה יש משמעות ישירה לאיך שהם יחוו את החזרה למסגרות החינוכיות, ולכן חשוב שנבין ונבהיר לעצמנו מה העמדה שלנו בנוגע לחזרה. אם אנחנו בוחרים שלא להחזיר את הילדים למסגרת, אז חשוב שנדבר איתם ונהיה שקופים לגבי זה, מאחר והם בוודאי כבר הבינו משיחות הרקע שמשהו השתנה. כל אחד מהילדים שלנו (וגם אנחנו) חווה בצורה אחרת את "חופשת הקורונה", וכשאנחנו לקראת חזרה-יציאה משגרה, חשוב ש"נחזיק" גם את המחשבה הזאת בראש: מה הוא הרוויח/הפסיד בתקופה הזו? מה היה לו קשה/קל? במה הוא התפתח? ובמה קצת חווינו רגרסיה?
איך נעזור לילדינו לחזור לשגרה?
הטרמה
אחת הדרכים הטובות ביותר לסייע לילדים להתמודד עם שינויים בחיים ולא משנה אם זה לידת אח חדש, מעבר לעיר אחרת, או חזרה מחופשת ארוכה, זה לעשות להם הטרמה. כלומר, להתחיל לדבר על הנושא בצורה הדרגתית, כך, בהגעתם לנקודת השינוי, הם יוכלו להתמודד איתו בצורה קלה יותר ותהיה להם היכרות מסוימת לגביו.
איך זה בא לידי ביטוי?
ילדים צעירים: ראשית מתחילים לדבר על הנושא באופן הדרגתי. אצל ילדים צעירים חשוב להראות דברים מוחשיים הקשורים לגן כמו תמונות מהגן, לשחק עם התיק של הגן, לשוחח עם איש צוות בטלפון או אפילו לעשות איזו משימה שתחבר בין הבית למסגרת החברתית, לדוגמה: ציור שהילד יביא לגן ביום החזרה מה"חופשה".
ילדים בוגרים: כמה ימים לפני החזרה לשגרה, נתחיל להציף את הנושא ונתווך להם את המציאות בצורה אמיתית, כנה אך פשוטה להבנה…"את יודעת, לפי מה שאמרו בחדשות היום, חוזרים לבית הספר ביום ראשון…" יש משמעות רבה לשיתוף שלהם ברגשות שולים בהם לקראת החזרה (כעס/שמחה/אכזבה/התרגשות) ולתת להם לדבר על זה אתכם ההורים, וכמובן עם המורה או החברים. חשוב לייצר איזון בין העובדות האמיתיות בשטח לבין היכולת הרגשית שלהם להכיל מעבר ושינוי משמעותי שכזה. חשוב להזכיר שמאחר והקורונה עדיין לא הסתיימה ואנו רוצים לחזור לבית הספר, יש כללים של היגיינה שחשוב שנשמור עליהם. אפשר לחשוב ביחד אילו דברים בבית הספר יהיו דומים ומוכרים ואילו דברים יהיו שונים וחדשים, אפשר להציע רעיוניות יצירתיים למשחקים תוך שמירה על מרחק ולהכין ציור / משחק אותו הילדים יביאו ביום החזרה לביתה ספר.
"סיפור חברתי" / "משחק השאלות"
ילדים צעירים: אחד הכלים המוצלחים ביותר לסייע לילדים צעירים להסתגל לשינוי ולמציאות חדשה הוא "הסיפור החברתי". זהו כלי שעוזר לנו לפשט מציאות מורכבות ומאפשרת לנו להתמודד עם הסיטואציה בצורה קלה יותר. כך למשל, כתבתי לאביגיל סיפור לפני שנולד לה אח חדש, וגלעד כתב לרותם ספר לפני המעבר מהארץ לבוסטון. "סיפור חברתי" הוא סיפור שאנו כותבים לילדים שלנו (אבל בעצם גם לנו!). הסיפור הזה צריך להיות מותאם אישית (עם שם הילד ותמונות שלו) לילד וחשוב שיהיה מחובר לעולמו הפנימי, ובשפה פשוטה וקוהרנטית כך שיהיה קל להתחבר אליה.
הכנו עבורכם "סיפור חברתי" לבנות ולבנים בנושא חזרה של הילדים לגן, מוזמנים להוריד את הקובץ ולעשות בו שימוש.
ילדים בוגרים: על מנת להקליל את השיח סביב הנושא של החזרה לשגרה ולהפוך אותו לחוויה משפחתית, אפשר לחשוב מראש יחד עם הילדים על שאלות שמעסיקות אותם "ממה אני חוששת?" "מה משמח אותי בחזרה לבית הספר?" "למה הכי התגעגעתי בבית הספר?" "מה החוויה הכי טובה שחוויתי בתקופה הזאת?" "מה יהיה אם תהיה לי קורונה?" "איך אוכל לזכור לשמור על היגיינה"? ועוד… את כל השאלות אפשר להכין ב"חבילה עוברת" ולשחק יחד, או להכניס את כל השאלות לתוך צנצנת ולהוציא כל פעם אחת… אפר לחשוב עם הילדים על רעיונות יצירתיים לנושאים שמעסיקים אותם כמו "מה אפשר לעשות במקום לחבק את החברים?"…
תנו לזה זמן
זכרו להיות מלאי חמלה כלפי עצמכם וכמובן כלפי הילדים. התקופה האחרונה הייתה לא פשוטה וגם החזרה תהיה מורכבת לא פחות. זה הזמן לחבר את ילדכם כמה שיותר, נסו לייצר ודאות במקומות בהם אתם יכולים! שתפו אותם בתחושות שלכם בהתאם לגילם ליכולת שלהם להבין ולהכיל. נסו להמשיך ולשמר לפחות מסורת אחת מוצלחת שהתקיימה אצלכם בבית לאחרונה. זכרו שעליכם להיות גמישים – דברים רבים עוד עלולים להשתנות בשבועות הקרובים. השתדלו לשמור על אופטימיות, לדאוג לעצמכם ולדבר עם מי שהשיח איתו מקדם אתכם ואל תחששו לשאול, להתייעץ ולהנות כמה שיותר זמן עם האהובים לכם.
מאחלים שתהיה הסתגלות כמה שיותר נעימה, מכילה, וגמישה!
שלכם, גלעד וליאת.
תודה ליאת. מקווה שבקרוב אצלינו.
אמן!
מעולה. תודה
תודה יעל, שמחה לדעת שקראת את הפוסט 🙂
תודה ליאת על הסיפור רעיון מקסים.
נקווה שהחברה תעבור בקלות יחסית
בהצלחה לכולם
תודה יעל, בהחלט מקווה שיעבור בצורה טובה ובקלות
תודה רבה!
תודה תהילה, מקווה שהפוסט היה לך לעזר
מקסים ממש. זה מזכיר לי ספר שהכנתי לעומר כשהוא הלך למטפלת בפעם הראשונה. נדמה לי שהכנתי אותו אחרי שבוע או שבעויים שהוא היה אצלה ולאורך כל השנה הזאת קראנו את הספר על כל הדברים שהוא עושה עם המטפלת. זה עדיין אוצר משפחתי שאנחנו שומרים עליו והוא מאוד אהב לקרוא בו. הוא היה בן שנה וחצי.
תודה רבה!
זה הסיפור השלישי של אביגיל, הכנו לה סיפור לפני שרני נולד, בזמן הגמילה מהחיתול ועכשיו זה… בהחלט אוצרות שכדאי לשמור. תודה 🙂
ממש רעיון יפה וכל הכבוד על הביצוע ועוד יותר על סרטון ההסבר שלך שהוא ממש חמווד, את מעבירה את הכל בנועם.
תודה רבה רחל, מקווה שסייע לך 🙂