לא להאמין שהוא הגיע אבל בעוד יומיים, נחגוג את ליל הסדר והפעם – בחיק המשפחה המורחבת! אני חושבת שאין חג יותר משפחתי מפסח ולא בכדי המצווה המרכזית של החג הזה הוא והגדת לבנך ולביתך.
יש משהו בהתכנסות המשפחתית סביב שולחן החג, בהאזנה משותפת לסיפור, בהזמנה לשאול שאלות, לשחק ולשיר שהופכת אותו למיוחד עוד יותר בעיניי.
כאמור, אני מאוד אוהבת את החגים, בבית הספר הצוות נהג לכנות אותי לעיתים בהקנטה 'מלכת החגים' כי מכל חג עשיתי עניין. חשוב לי ללמד את הילדים את החגים דרך ערכים, דרך יצירת מסורת משותפת, דרך חיבור בין הישן לחדש ובעיקר דרך חיבור אמיתי שלהם למהות החג.
אז לכבוד ליל הסדר הבא עלינו השנה לטובה 🙂 אני שמחה לשתף אתכן בשלוש מסורות חג מדליקות, כל אחת שייכות למשפחה אחרת.
פתקי הושבה יצירתיים – את נעמה אורבך המוכשרת, מעצבת גרפית ובעלת הסטודיו נעמה מגשימת מתנות" כבר פגשתן בכמה הזדמנויות בבלוג שלי. נעמה בעיניי היא מלכת המסורות, יש לה שלל מסורות משפחתיות לימי הולדת, חגים ואירועים שונים. גם בפסח, יש לה מסורת מקסימה בה ילדיה יוצרים פתקי הושבה מקוריים ויצירתיים לאורחים. רוצות לשמוע על המסורת? בבקשה!
"בארוחות חגיגיות במיוחד אנחנו נותנים לילדים את המשימה המכובדת והכיפית ליצור את פתקי ההושבה לשולחן החג. במקום שכל אחד יחליט בעצמו איפה לשבת, מה שתמיד יוצר בלגן בזמן הישיבה, כשיש הרבה אורחים אנחנו אוהבים לחשוב מראש על סדר ההושבה (ולהישאר גמישים לגבי שינויים מפתיעים). גם כשאנחנו מתארחים אצל סבתא אנחנו מביאים איתנו הרבה פעמים כרטיסי הושבה שהכנו מראש.
בכל שנה אני חושבת עם הילדים על הדרך שבה נכתוב את השמות השנה. כשהם היו קטנים ורק התחילו לכתוב בחרנו בכרטיסים פשוטים עם שם הסועד ומסגרת צבועה בטושים, ולפני שנתיים יצרנו ביחד במשך כמה ימים דמויות פימו של אורחי הסדר. לפעמים זה כרטיס עם פרח אביבי ולפעמים קופסת גפרורים עטופה בנייר יפה ובתוכה זרעים לשתילה".
"המסורת הזאת משמעותית כי היא מאפשרת לילדים להשתתף בהכנות לסדר ולהרגיש חלק מהתכונה החגיגית שמורגשת בבית בימים שלפני ארוחה חגיגית. לפעמים זה דורש מהם סבלנות או מאמץ, כי אחרי שהתחלנו אי אפשר לשנות כיוון ואנחנו רוצים ליצור לכולם כרטיסים דומים. לפעמים ילד אחד בוחר להשתתף והשני לא וגם זה בסדר. כשהילדים משתתפים במאמץ להכנת שולחן החג, בבישול, בעריכת השולחן, ביצירת פתקי ההושבה – הם מרגישים חלק משמעותי מהמשפחה, חלק מהחג, ומקבלים תשומת לב מיוחדת כשהאורחים מתיישבים במקומם".
כמה חשוב שהילדים ירגישו מעורבים ושותפים בהכנות, איזו העצמה זו שהם מכינים ויוצרים עבור האורחים, מרגישים חלק ובעצם גם מעניקים סוג של מתנה / ברכה לאורחים – כרטיס מעוצב עם שמם. מדהים איך דבר כל כך פשוט כמו פתקי הושבה, יכול להפוך לאירוע משמעותי ומעצב.
את שירה גנני מלכת ה-DIY אני מכירה מהבלוג המעולה שלה אבן נייר ומספרים. אני עוקבת אחריה כבר שנים ויש לה רעיונות כל כך יצירתיים ומגוונים והכי חשוב – אפשריים לעשייה בכל בית. למסורת המשפחתית שלה בליל הסדר נחשפתי רק לפני יומיים וממש רציתי שתכירו אותה גם אתן.
סיפור יציאת מצרים – ההצגה – "בשנים האחרונות יצרנו מסורת משפחתית חדשה, החלטנו להחליף את קריאת ההגדה בהמחזת הסיפור. המשפחה שלי אינה קרובה למסורת ועם השנים הייתה התרופפות סביב החג, חוסר עניין בקריאת ההגדה כולה ובאופן כללי, החג החל לאבד מהאופי החגיגי והמרגש שלו.
אז בשנים האחרונות התחלנו במסורת חדשה – להמחיז את סיפור יציאת מצרים. אנחנו יוצרים תלבושות, תפאורה, כל אחד מקבל תפקיד בסיפור וכולם ממש נלהבים ומצפים לזה. המסורת הזו משמרת מבחינתי את שני הערכים העיקריים של ליל הסדר: מפגש וסיפור. אנחנו מספרים את הסיפור בצורה חוויתית ומהנה, זה יותר ״הגדת לבנך״ משאני חוויתי כילדה בסדר ה״מסורתי״. אני מקווה שנמשיך לקיים את המסורת הזו הרבה שנים ושילדיי יזכרו בחיבה גם את הציפייה וההכנות היצירתיות של התפאורה והאביזרים וגם את הערב עצמו, בו הם היו הכוכבים בסיפור של העם שלהם. בעתיד אשמח אם הם יתערבו בכתיבה ויוסיפו משהו משלהם לטקסט".
הרעיון של שירה פשוט גאוני בעיניי! בהמחזת הסיפור הם לא רק יוצרים מעורבות, חוויה משמעותית והנאה גדולה הם גם מקרבים את הסיפור לעולם הילדים, מאפשרים להם להבין את הטקסט המורכב והופכים את ליל הסדר לאירוע בלתי נשכח!
מתנות חג שהכנו בעצמנו – מתנות לחג כבר קניתן? מדי שנה הייתה לי ההתלבטות – מה לקנות לחג להורים, לסבים והסבתות, לאחים שלי, הדודות והדודים? רציתי להעניק לכל משפחה גרעינית שמגיעה לליל הסדר מתנה אבל שיהיה לה ערך משמעותי ובהשקעה כספית הגיונית. למתנה היו כל מיני גלגולים אבל הגלגול הנוכחי שלה שמלווה אותי כבר 5 שנים כל חג הוא – ריבות תוצרת בית.
יצרתי מסורת של מתנה קבועה בשני חגים – ראש השנה ופסח. בחגים הללו אני מכינה ריבות לפי פירות העונה ומעניקה לכל משפחה שמגיעה לסדר (ואנחנו לא מעט אנשים…) ריבה ביתית עם הקדשה אישית.
לשמחתי בשנים האחרונות גם אביגיל ואפילו רני הצטרפו להכנות ואני חושבת שיש לזה ערך אדיר!
הם לומדים שמתנה אפשר להכין ולא חייבים בהכרח לקנות, שעם קצת יצירתיות ומחשבה אפשר להכין מתנה ללא מעט אנשים והכי חשוב – שהחלק המרכזי במתנה הוא ברכה אישית שחשובה לא פחות מהמתנה עצמה. אני מקווה שכשהם קצת יגדלו, נוכל להכין מתנות אחרות שהם ירצו להעניק ושהרצון לתת ולהכין עבור אחרים יבער בהם. אני מקווה שכשהם יהיו בעלי משפחות בעצמם, הם ישמרו ויפתחו את המסורת הזאת שהתחלנו כשהם היו ילדים.
בסופו של דבר מסורת לא קשורה בהכרח למהות הדתית של החג אלא, חלק מהתרבות היהודית שלנו כרוכה במסורות שלנו כעם. אני חושבת שמסורת משפחתית מייצרת תחושת שייכות גבוהה, מאפשרת לנו להביא לידי ביטוי ערכים שחשובים לנו וליצור יחד עם המשפחה שלנו חוויות בלתי נשכחות שיעצבו את ילדינו וילוו אותם גם בבגרותם.
שיהיה לכן חג אביב וחירות שמח!
ליאת
שיעורי בית
אילו מסורות משפחתיות / כיתתיות יש לכן? אשמח שתשתפו אותנו!
תודה שאפשרת לי לשתף את המסורת שלנו. אני ממש אוהבת מסורות משפחתיות ובעיני הן חלק בלתי נפרד מהזיכרונות של הילדים שלנו, ומעצימים מאוד את אותם זיכרונות
תודה לך! אני מקבלת ממך כל כך הרבה רעיונות והשראה ושמחה לדעת שאנחנו חולקות ערכים משותפים. חג אביב שמח!
חג שמיח, תודה על השיתופים המהממים שלך, אני גם מורה אך בתחילת הדרך, ולומדת ממך המון, אם אפשר לדעת היכן את מלמדת?
והשראה שלך גורמת לי לעשות חשק ללמד….
שוב תודה
מעיין
היי מעיין, איזה כיף לשמוע שאת לומדת מהבלוג,
תתחילי מההתחלה… יש מאות תכנים בנושאים שונים.
השנה אני לא מלמדת, אני בשנת שבתון. במקום, אני מדריכה ומלווה גננות ומורות 🙂
שיהיה שבוע מצוין וחג אביב שמח!
ליאת
כל כך כיף לקרוא את הדברים שאת כותבת. תמיד ממלא אותי בהשראה. תודה תודה לומדת ממך המון
תודה רבה לירון! ממש משמח אותי לדעת שהפוסטים שלי נותנים לך רעיונות והשראה.
חג שמח!
ליאת