נועה בן חמו ואני מכירות כבר לא מעט שנים… נפגשנו לראשונה באקדמיה של יוטיוב למורים ומאז, נועה כבר הספיקה להגיע רחוק מאוד! היא אשת חינוך, מורה לעברית, מורת מורים ומפתחת חומרי הוראה.
היא מנהלת את קבוצת הפייסבוק "לשון מחוץ לקופסה" שמונה למעלה מ-15,000 עוקבים ואת קבוצת genially.israel, אמא של יעקב ויזמת סדרתית. אני שמחה לארח את נועה ולשתף אתכן בזווית הראייה שלה על עולם החינוך.
אז תגידי, איפה את מלמדת?
אני מלמדת בכפר הנוער "ויצו ניר העמק" בעפולה. זהו כפר נוער חקלאי בו לומדים יחד תלמידים מהמושבים הסמוכים, מעפולה ותלמידי פנימייה מכל הארץ. בביה"ס צוות מורים מיוחד הידוע ביחס האישי ובאמונה בכל תלמיד ותלמיד.
תמיד רצית להיות מורה?
מגיל קטן חלמתי להיות גננת אך כמובן שבמשך השנים החלום התחלף ברצון לעסוק בתחומים אחרים.
לאחר חמש שנים בצבא בתפקידים שונים בתחום החינוך הבנתי שזה הייעוד שלי. גם במהלך לימודי התואר הראשון המשכתי לעסוק בהוראה ולנשום את ההווי הבית ספרי, כך שאפשר לומר שההוראה היא חלק בלתי נפרד ממני. כיום אני מלמדת בביה"ס ומקפידה לגוון בהוראה ולכן גם עוסקת בהוראת עברית כשפה שנייה לנשים דוברות ערבית וגם בהכשרת מורים במרכזי פסג"ה ובסמינר הקיבוצים.
מה הם 3 הערכים שמובילים אותך וכיצד הם הבאים לידי ביטוי בעשייה החינוכית שלך?
גיוון- אני מאמינה שגיוון יוצר עניין, מעשיר ומצמיח ולכן אני משתדלת לגוון את העשייה החינוכית ולפעול בכמה מישורים. גם עבור התלמידים בכיתות אני משתדלת ליצור גיוון בלמידה ולפתוח להם צוהר ללמידה בדרכים שונות.
רלוונטיות- כדי שלמידה תהיה משמעותית היא צריכה בראש ובראשונה להיות רלוונטית לחיי הלומד.
כל התכנים במסגרת שיעורי עברית נבחרים ונבנים בקפידה, וזאת כדי שיצליחו לגעת ולעורר את התלמידים במהלך הלמידה. הטקסטים מתייחסים לעולמם האישי, לדילמות חברתיות או לאירועים במעגל השנה, כך שכל תלמיד מרגיש שיש לו מה לומר בנושא – גם אם הוא לא חזק כל כך במקצוע לשון. במסגרת השיעורים מתפתחים דיונים מרתקים המאפשרים לנו גם לעבוד על תרבות דיון והבעה בעל-פה.
יחס אישי– חשוב לי להתייחס באופן אישי ולראות כל תלמיד בכיתה. אני מאמינה שכאשר תלמיד מרגיש בטוח בכיתה ומרגיש שמתעניינים בשלומו ובדעתו- תהליך הלמידה יהיה משמעותי אף יותר עבורו. אני מלמדת בעיקר בחטיבת הביניים- גיל ההתבגרות שבו הכל נראה יותר מאתגר ולכן אני שמחה על ההזדמנות לפתח קשר אישי עם התלמידים, להיות עבורם כתובת להתייעצות ולאוזן קשבת. מה גם שבזכות היחס האישי התלמידים מרגישים בנוח להשתתף בשיעורים ולהביע את דעתם בנושאים שונים- גם אם דעתם לא פופולרית במיוחד.
מה ייחודי בכיתה שלך לעומת כיתות אחרות?
במסגרת שיעורי עברית אני עובדת עם התלמידים על מיומנויות אורייניות שונות ויחד אנו לומדים גם נושאים לשוניים. למידה כזו יכולה להתבצע בכל תוכן שאבחר להביא לכיתה. בחירת תכנים הקרובים לעולמם של הלומדים מביאה לכך שכל תלמיד יכול לקחת חלק. גם מי שמרגיש שהוא לא טוב בלימודים יכול להשתתף ולתרום לדיון הכיתתי מניסיון החיים שלו ומהיכרות עם הנושאים שבהם אנו עוסקים בכיתה. דבר המפתח את תחושת המסוגלות ואת הביטחון העצמי של התלמיד.
מה התלמידים שלך מספרים עלייך?
תלמידים שלי יספרו על שיעורים מעניינים, שיחות שלעיתים גולשות לתוך ההפסקה ובעיקר קשר אישי, דאגה והתעניינות בשלומם. הם רואים בי מורה צעירה וצבעונית – כזו שמדברת איתם בגובה העיניים ומתווכת להם נושאים וסיטואציות שהם לפעמים מתקשים להבין. מורה שמקשיבה לכל סוגיה המעסיקה אותם ונכונה גם לשמוע ביקורת.
מה הם האתגרים שלך כמורה? תני דוגמה לאתגר שהצלחת לפצח.
האתגר העיקרי שלי במסגרת לימודי עברית הוא שהתלמידים לא קוראים מספיק טקסטים ופעמים רבות בכיתה, כשהם נאלצים לקרוא טקסט ולהתמודד עם שאלות בהבנת הנקרא הם פשוט נבהלים.
כחלק מהתמודדות עם אתגר זה, יצרתי השנה פרויקט הנקרא "טקסט בשבוע"– במסגרתו בכל שבוע התלמידים נפגשים עם טקסט אחר. הטקסט מהווה בסיס לשיעור, דרכו אנו לומדים מיומנויות אורייניות שונות, נושאים לשוניים, הבעה בעל-פה, כתיבה ועוד. כך הקריאה הופכת להרגל, התלמידים לא נבהלים מטקסטים ארוכים ומצליחים לבצע את המשימות הלימודיות.
ספרי על רגע הכי משמעותית שהיה לך כמורה.
יש הרבה רגעים קטנים שבהם אני מרגישה משמעותית. כשתלמיד בסוף השיעור אומר שהשיעור היה מעניין, כשאת מרגישה את תהליך הלמידה בכיתה מתפתח ומתעצם וגם כשמורים אחרים משתפים אותי מה יחידת הוראה שלי חוללה אצלם בכיתה.
אילו יכולת לשנות דבר אחד במערכת החינוך, מה זה היה?
עידוד יזמות ועשייה בקרב מורים. הקדשת זמן במערכת עבור למידת עמיתים ושיתופי פעולה. לעיתים אני מרגישה שהשגרה הלחוצה במסגרת הבית ספרית וכל המשימות שיש להספיק, מביאות לכך שהרבה דברים חשובים וטובים נדחקים הצידה. אני מאמינה שאם היה זמן במערכת המוקדש ליזמות חינוכית ולשיתופי פעולה בין מורים בצוות- ההוראה שלנו בכיתות הייתה משמעתית אף יותר.
ספרי על דמות משמעותית שהשפיעה על חייך המקצועיים.
דמות משמעותית שהשפיעה על חיי המקצועיים היא ללא ספק, יעקב, הבן שלי. יעקב התחיל השנה את צעדיו הראשונים בבית הספר כתלמיד כיתה א' ודרכו אני חווה ולומדת דברים חדשים. אני מלווה אותו מהצד בתהליך הלמידה ומנסה כאמא לתת לו כלים לצמוח ולהתפתח. השיחות שלנו מלמדות אותי דברים חדשים וגורמות לי לחשוב גם על התלמידים השונים שאני פוגשת יום יום בכיתה.
איך נראית כיתת החלומות שלך?
כיתת החלומות שלי היא כיתה המאפשרת למידה במגוון דרכים וצורות, במקומות ובזמנים שונים. כיתה בה גם התלמיד מלמד ומעשיר את שאר חברי הכיתה. כיתה המאפשרת למידה מתוך עניין אישי ולא רק מתוך תוכנית הלימודים.
ספרי על דמות חינוכית מעוררת השראה בעינייך.
דמות חינוכית מעוררת השראה בעיניי היא מרים פרץ. מעבר להיותה אשת חינוך שעסקה בתפקידים שונים במערכת החינוך, היא אישה מופלאה בעיניי. היא מסמלת עבורי אחדות, נתינה, קבלת האחר והתמקדות בטוב ובחצי הכוס המלאה. היכולות שלה להתמודד עם תלאות החיים ולצמוח מתוך המשברים שפקדו אותה- מרגשים ומעוררי השראה בעיניי.
מה הספר האהוב עלייך?
ספר הילדים "הארנב הקשיב" של קורי דורפלד. ספר שמזכיר לנו את הכוח ואת החשיבות של הקשבה מלאה. הקשבה מבלי שיפוטיות או ביקורתיות, הקשבה שהיא בעצם הסיוע הטוב ביותר לאדם שמתמודד עם אתגר עם כישלון או עם קושי.
אם לא היית מורה היית…
אם לא הייתי מורה הייתי עוסקת במקצועות הטיפול- מטפלת רגשית או מרפאה בעיסוק. אולי הייתי עוסקת בתחום הבמה והפרסום במטרה להיות משמעותית ולגעת באנשים גם בדרך הזו.
מה הטיפ שלך לא.נשי חינוך?
שלבו את תחומי העניין שלכן בהוראה- תחביבים ועיסוקים אחרים, זה מרחיב את הדעת ואת הלב!
אשמח לשמוע מה לקחתן מהראיון עם נועה להמשך הדרך.
רוצות להשתתף במדור? כתבו לי!